Make your own free website on Tripod.com

Sto dana Ministarstva za nauku i tehnoloski razvoj

Proteklo je vise od sto dana od formiranja nove Vlade Republike Srbije, a time i rada novog Ministarstva za nauku i tehnoloski razvoj (MNTR). Opsta ocena Radne grupe za nauku UOOD i UPI o radu ovog ministarstva je negativna. Evo samo nekoliko razloga i dokaza za ovakvu ocenu.

Da ne nabrajamo dalje, smatramo da je i ovo sasvim dovoljno, te da bi u normalnoj zemlji svaki od navedenih razloga pojedinacno bio dovoljan da se postavi pitanje poverenja takvom ministarstvu. Nasa zelja je da ukazemo na ovakvo stanje i da naznacimo zasto je stanje u MNTR ovakvo kakvo jeste, a po definiciji bi trebalo da bude znatno ispred a ne iza drugih ministarstava.

Ocigledno je da se Ministar Domazet nije snasao. Kao prvo, vise godina je boravio van zemlje i nije upoznat sa nasledejnim stanjem. Kao drugo, nije izabrao prave saradnike, vec je dozvolio da bude okruzen kadrovima prethodnog ministra Ivkovica (koji su se 6. Oktobra uclanili u neku od stranaka DOS-a, DA, DSS…). I kao trece, nije reagovao na dobronamerna upozorenja Radne grupe o svome okruzenju i radu.

Sta bi trebalo uraditi? Jednostavno, uraditi hitno sve neuradjeno. Formirati javnim konkursom timove eksperata, na osnovu objektivnih kriterijuma i omoguciti im da urade neophodni posao. Naravno, namece se logicno pitanje: da li to moze da izvede gospodin Domazet.

U Beogradu 5.6.2001.

Prof. Dr Dragoljub Belic

Fizicki fakultet Univerziteta u Beogradu

Universite Catholique de Louvqin, Belgija

Radna grupa za nauku Udruzenja profesora i istrazivaca (UPI)

i Univerzitetskog Odbora za Odbranu Demokratije (UOOD)

Komentare mozete slati na nauka01@yahoo.com