Make your own free website on Tripod.com

 

Institut za nuklearne nauke "Vinca"

Laboratorija za fiziku (010)

P. P. 522, 11001 Beograd

 

Telefon: (011) 245-4965 ili 244-7700, telefaks: (011) 444-7963, nnesko@vin.bg.ac.yu

 

18. januar 2000. god.

 

 

 

O poremecaju licnosti dr Filipa Vukajlovica

 

 

 

          U periodu od septembra 1996. do avgusta 1998. godine saradnik Instituta za nuklearne nauke "Vinca" dr Petar Adzic i ja podneli smo Petom opštinskom sudu u Beogradu po dve tuzbe za uvredu od strane dr Filipa Vukajlovica, saradnika Instituta. Na osnovu tih tuzbi dr Vukajlovic je u aprilu 1999. godine osudjen na šest meseci zatvora uslovno na cetiri godine. U novembru 1999. godine Okruzni sud u Beogradu potvrdio je tu presudu. U okviru krivicnog postupka izvršen je neuropsihijatrijski pregled dr Vukajlovica. Posle pregleda, na glavnom pretresu odrzanom u novembru 1998. godine, jedan od tri veštaka koji su pregledali dr Vukajlovica, izjavio je i sledece:

 

          1. ˛U strukturi licnosti okrivljenog naglasili smo obelezja rigidnosti i nefleksibilnosti, za koja smo zakljucili da su deo strukture odnosno karaktera njegove licnosti. U psihijatrijskoj literaturi i praksi osobe sa ovakvim obelezjima karakterišu se kao osobe sa poremecajem licnosti, što podrazumeva da svojim neuskladjenim ponašanjem dovode do remecenja socijalnog funkcionisanja kako sebe tako i svoje okoline. Osobe sa ovakvim obelezjima obelezavaju se kao osobe sa opsesivno-kompulsivnim poremecajem licnosti, koji karakteriše rigidnost, perfekcionizam, nefleksibilnost, upornost, tvrdoglavost, i insistiranje na detaljima do te mere da svojim ponašanjem mogu prouzrokovati uznemirenje pa i nelagodu osoba iz svoje okoline. Takve osobe, usled svojih ubedjenja, nisu sklone kompromisu a na eventualnu kritiku mogu reagovati impulsivno. Usled insistiranja na svojim ubedjenjima, one mogu remetiti radnu atmosferu i radni proces.˛

 

          2. ˛Imajuci u vidu današnji iskaz direktora Instituta kao i opisanu strukturu licnosti okrivljenog, svakako smatram da bi njegov povratak u Institut mogao dovesti do daljeg pogoršanja radne atmosfere. Takodje smatram da bi premeštanje u drugu instituciju kod okrivljenog samo intenziviralo obelezja njegove licnosti, te sam proces ne bi imao kraj. Smatram da bi rad okrivljenog u Institutu u izmeštenoj i odvojenoj laboratoriji, gde bi se bavio naukom, bio najprakticnije rešenje, ukoliko je to moguce.˛

 

          Ove dve izjave jasno ukazuju na razloge zbog kojih je dr Vukajlovic pocinio gore pomenuta cetiri krivicna dela i pomazu da se razumeju odgovarajuce presude Petog opštinskog suda i Okruznog suda.

 

 

 

Dr Nebojša Neškovic,

rukovodilac Projekta TESLA

==================================================================================================

 

Skrecemo paznju nadleznima da pri izgradnji “izmestene i odvojene laboratorije” za Dr Vukajlovica obrate paznju na fundiranje, da se ne bi desilo da i ona pocne da tone i kliza, kao sto se to vec desavalo u Vinci.

Takodje, ova laboratorija bi morala da ima veoma dobru zvucnu izolaciju, da se o TESLI vise nista ne cuje, bre.