Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

Z V O N C E

 

Glasnik UGS "Nezavisnost" Instituta za Fiziku; No. 37 - 7.01.2002.

 

         Da li kapetan Dragan moze biti clan NV IF?

 

            Kako smo obavesteni (privatna informacija) u toku je konkurs za izbor novog direktora IF. Osim sto je obznanjeno na poslednjoj sednici NV, kojoj nismo prisustvovali, ova informacija nije dobila nikakav publicitet u IF. Posto se ni zapiasnici sa sastanaka u IF ne prave (tj ne obznanjuju), samo oni koji su prisustvovali pomenutom sastanku, znaju za ovaj konkurs. Mozda ce neko reci da je to dovoljno, jer samo clanovi NV i mogu, prema Statutu IF, i da konkurisu. I tu dolazimo do retorickog pitanja iz naslova?

             Prema Statutu IF od 29.12.1993., clan 17., direktor IF mora  - da ima zvanje naucnog savetnika ili viseg naucnog saradnika.

Pitanje koje se postavlja jeste kako shvatiti ovaj uslov. odnosno da li se moze konkurisatii sa nekim drugim, ekvivalentnim zvanjem?

 

            Dve su "skole misljenja" u vezi sa ovim pitanjem. Prvu su zastupali (prema drugu Erdeljanovicu, sekretaru IF) ministar S. Unkovic & com,  cija argumentacija ide otprilike ovako. Svako ko poseduje neko ekvivalento zvanje moze postati direktor IF (nije jasno da li se argumentacija odnosila i na druge naucne institute BU). Druga skola je misljenja da je klauzula Statuta tu jasna, inace bi se opcija o ekvivalentnosti navela eksplicitno u Statutu. Prema ovom tumacenju, svako drugo tumacenje vodi u apsurd. Recimo, posto postoje relacije ekvivalentnosti (naucni saradnik - kapetan), (visi naucni saradnik - major), (naucni savetnik - pukovnik), kapetan Dragan moze komotno da se zaposli u IF i postane automatski clan NV IF. Pripadnici ove skole pitaju, takodje, ako su zvanja ekvivalentna, zasto onaj ko bi konkurisao ne bi pokrenuo postupak u maticnoj ustanovi i bio izabran u odgovarajuce naucno zvanje? Dalja argumentacija postavlja pitanje da li su zvanja stecena van IF dobijena na regularni nacin, obzirom na stepen korupcije u universitetskom i naucnom establismentu na BU, za vreme Milosevicevog rezima, kada je partijska pripadnost bila odlucujuca.

 

            Kao primer navodi se slucaj Entiteta, koji je "izabran" za redovnog profesora (sic) Pravnog Fakuteta BU, na kojem mestu se jos uvek, hvala Sotoni, nalazi. Moze li i on da se pojavi kao kandidat?

 

            Postoji i treca opcija (da ne kazemo skola), koju je izabrao Upravni Odbor IF. Njegova logika tece otprilike ovako. Kandidat nema (jer ne moze da stekne) trazeno naucno zvanje, ali je stekao na drugom mestu ekvivalentno zvanje (kako, to se nas ne tice, nismo odande). Posto se po Statutu trazi minimalno zvanje VISEG NAUCNOG SARADNIKA,  proglasicemo kandidata za takvog, i zadovoljiti i Statut i formaliste.

            Tako je i kandidat bio sit, i IF na broju.

 

* * *

 

 

Postovano Zvonce,

 

Mnogo ste me isprovocirali, bre, ali vidim sta Vas u stvari boli. I sta Vi imate protiv Kapetana Dragana? Mislim onog Pravog Kapetana Dragana. A zasto on ne bi mogao da postane clan NV, molim Vas, bre? Naravno, on bi zbog ekvivalencije mogao da postane clan NV, ali ne moze i nece postati direktor IF. Diroktor IF ce postati njemu "Ekvivalentni Kapetan Dragan".

A, evo i zasto, bre:

 

1. Direktora imenuje Ministar. A ko se, molim Vas, najvise puta slikao sa Ministrom, bre. Kako sa desne, tako, sto je jos vaznije i sa leve strane, bre. Nije to bilo lako. Covek se zrtvovao za IF.

 

2. Najvazniji kriterijum za izbor direktora je da je osvedoceni menadzer. A, ko je bio najveci fucken manager u IF, bre. I to kad je bilo najteze za nebeski narod. Za vreme Milosevica. A i Mire, bre. Skoro kao i Bogoljub Karic, bre.

 

3. I na kraju, ali ne i najmanje vazno. Ko je bre vec doneo pare institutu. I to preko naucno-fantasticnog konkursa za naucno-istrazivacku opremu, a bez naucno-potpisanih ugovora. A bez ugovora niko ni za sto ne mora ni da odgovara, bre.

 

Voli Vas Vash

Old Belic

(Ovo Old je skracenica za "Onaj ludi Belic, koji radi protiv zemlje, direktno bre", kako ga iz miloste vec zovu u krugovima bliskim MNTR)

 

P.S. Najvaznije je ostati zdravog duha. Ko uspe.

Srdacan pozdrav.