Make your own free website on Tripod.com
Postovani Profesore Belicu

Saljem komentar na Vas tekst "Sto dana Ministarstva za nauku i tehnoloski razvoj", koji predstavlja prilicno ostru kritiku Ministarstva za Nauku, Tehnologiju i Razvoj (MNTR) Republike Srbije kao i direktnu kritiku gospodina ministra Dragana Domazeta. Posto se ne slazem sa najvecim brojem negativnih ocena o radu MNTR i g. Domazeta komentarisacu ponaosob svaki od Vasih stavova:

Komentar: Jasno je da je definisanje Strategije naucno-tehnoloskog razvoja (kako dugorocne, tako i kratkorocne) sustinski vazno za buducnost nauke u Srbiji, ali je neozbiljno ocekivati da se tako vazan posao zavrsi za "sto dana". Logicno je ocekivati da se Strategija utvrdi tek nakon sto se sveobuhvatno "snimi" postojece stanje u srpskoj nauci (postojeca oprema u nasim naucnim institucijama, stepen njene upotrebljivosti, raspolozivi naucni i strucni kadrovi, itd.). U tu svrhu Ministarstvo je svojevremeno nalozilo naucnim institutima izradu obimnih Monografija, a podaci prikazani u njima ce, to je sasvim sigurno, igrati vaznu ulogu u konacnom definisanju ocekivane Strategije.

Osim toga, jasno je da se osnovni pravci razvoja srpske nauke ne mogu definisati nezavisno od opstih potreba zemlje, tj. nevezano sa opstim pravcima buduceg privrednog razvoja. U vezi sa ovim, vazno je napomenuti da, koliko je meni poznato, MNTR upravo zavrsava veoma obiman posao u vezi strategije industrijskog razvoja Srbije. Takodje je skoro svima poznato da Vlada Republike Srbije jos uvek nije utvrdila opste smernice privrednog razvoja posto su one usko povezane sa vrstom i obimom ekonomske pomoci koja ce od strane medjunarodne zajednice biti upucena nasoj zemlji (izmedju ostalog, ovde se radi i o donatorskoj konferenciji). Kada ova pomoc bude preciznije definisana tada ce biti moguce realno utvrditi glavne pravce privrednog razvoja u Srbiji, a samim tim i konacan oblik srednjorocne Strategije naucno-tehnoloskog razvoja (koja ce, to je sasvim jasno, igrati vaznu ulogu kao generator privrednog razvoja).

Dakle, donosenje dugorocne Strategije naucnog razvoja u Srbiji veoma je ozbiljan posao koji je usko povezan sa kretanjima u mnogim drugim drustvenim oblastima pa je, prema tome, veoma naivno smatrati da se konacan oblik Strategije moze utvrditi za samo sto dana. Za sada je moguce utvrditi samo neku vrstu "Prelazne Strategije" koja ce se verovatno odnositi na period do kraja ove godine, a koja bi prevashodno imala za cilj da ocuva dosadasnji nivo naucne aktivnosti. Cudim se da ova jednostavna obrazlozenja nisu i Vama samom pala na pamet pre nego sto ste napisali svoju kritiku. ----- Kraj komentara. .

MNTR nije predlozilo novi Zakon o naucno-istrazivackom radu. Komentar:Novi zakon o naucno-istrazivackom radu svakako spada u tzv. "finalne aktivnosti" i logicno bi bilo ocekivati da bude donesen zajedno (ili, skoro simultano) sa zakonom o Univerziitetu. ----- Kraj komentara. Komentar: Nakon opseznih aktivnosti, MNTR je upravo raspisalo konkurs za naucne projekte (konkurs je oglasen u ponedeljak 18. Juna 2001. u dnevnom listu "Politika"). Konkursi za tehnoloske projekte bice oglasavani prakticno svakoga dana (dan za danom). U momentu kada ste pisali ovu kritiku (05.Jun.2001) Vi ste svakako morali znati za uzurbane aktivnosti MNTR na pripremi Konkursa (svi naucnici i univerzitetski radnici su bili upoznati sa ovom cinjenicom) tako da ova Vasa kritika moze izgledati kao rezultat neskrivene zlonamernosti, odnosno zajedljivosti. ----- Kraj komentara. . Komentar: Informacije o konkursima su takodje dostupne sa Web sajta MNTR, a adresa ovog Web sajta je navedena u dnevnom listu "Politika" u sklopu oglasa za konkurse naucnih projekata. Ova Vasa primedba naprosto nije tacna. ----- Kraj Komentara. Komentar: Gospodin ministar Dr Dragan Domazet, saglasno vazecim pravnim aktima, nema pravo postavljenja direktora naucnih instituta kao sto to pravo imaju, recimo, republicki ministri zdravlja (g. Obren Joksimovic) i obrazovanja (g. Gaso Knezevic). Pomenuta dva ministra imaju takvo pravo na osnovu uredbi koje je svojevremeno donela prethodna vlast, a iz nekih razloga, ta vlast je "propustila" da slicnu zakonsku uredbu donese i za oblast nauke. Shodno tome, direktori se "postavljaju" na taj nacin sto to cine Upravni Odbori (UO) naucnih instituta, a ne g. ministar svojim ukazima. Osim toga, koliko je meni poznato, predlozi za upravne odbore naucnih instituta su vec utvrdjeni pa Vlada Republike Srbije ubrzano donosi odluke o imenovanju clanova upravnih odbora (na primer, novi UO instituta "Vinca" je vec formiran). ----- Kraj Komentara. Komentar: Komisije naucnih oblasti su formirane na predlog g. ministra i njegovih pomocnika, a od ovih Komisija se ocekivalo da pomognu MNTR svojim angazovanjem i savetima (znaci, Komisije su formirane kao savetodavna tela MNTR). Prema tome, u celom ovom poslu vezanom za nauku u Srbiji, odgovornost je na g. ministru licno kao i na njegovim pomocnicima, pa su oni, saglasno stepenu svoje odgovornosti i upucenosti, oformili Komisije od kojih su "trazili" strucnu pomoc. Saglasno tome, nisu bili obavezni da Komisije formiraju putem javnih konkursa kao i na osnovu prethodno utvrdjenih kriterijuma.

Osim toga, recite iskreno profesore Belicu, da li ste i Vi licno svojevremeno bili uvrsceni u Odbor za fiziku na osnovu konkursa, javno i uz pozivanje na objektivne kriterijume? Naravno da niste jer se Odbori za fiziku do sada nikada nisu ni formirali na takav nacin (tj. putem konkursa, javno i uz prethodno utvrdjene objektivne kriterijume). Ako Vam, dakle, tada nije smetalo sto ste Vi bili uvrsteni u Odbor za fiziku bez konkursa, tajno (odnosno, ne-javno) i bez pozivanja na objektivne kriterijume izaziva opravdanu radoznalost cinjenica da Vam takav nacin izbora Komisija sada smeta. Moze se pomisliti da je Vase pozivanje na potrebu za javnim konkursima i objektivnim kriterijumima direktno uslovljeno cinjenicom da Vi licno niste uvrsteni u Komisiju za fiziku kao i cinjenicom da Vasa UPI i UOOD nisu konsultovane u vezi toga.

U tom smislu, cudno je da se niste oglasavali protiv prethodnog, autokratski formiranog, JUL-SPS-ovskog Odbora za fiziku u sastavu: N. Neskovic (JUL), M. Raspopovic (JUL), D. Popovic (SPS) i M. Stojic (SPS). Taj Odbor je "zario i palio" prethodnih godina, a Vi ste nekako propustili da se, bilo gde i makar jednom, osvrnete na ovu cinjenicu. ----- Kraj Komentara.

Komentar na prethodna tri pasusa: Vi prvo tvrdite da su nasi naucnici u inostranstvi veliki potencijal jer su se "vec izborili za svoje mesto na svetskoj naucnoj sceni". Ovo je veoma proizvoljna tvrdnja posto je jasno da se ni izdaleka nisu svi nasi naucnici u svetu "izborili za svoje mesto na svetskoj naucnoj sceni". Prava mera njihovog "mesta na svetskoj naucnoj sceni" treba da budu naucni radovi koje su publikovali, a to uostalom treba da bude osnovno merilo i za naucnike koji su ostali u zemlji. Osim toga, odgovorite molim Vas, koja je uopste korist od konsultovanja ovih nasih naucnika u svetu s obzirom na cinjenicu da oni, kao i nas ministar g. Domazet (kao sto ste Vi spomenuli u poslednjem pasusu), nisu upoznati sa nasledjenim stanjem stvari posto nisu bili ovde? Ili, mozda Vi hocete da kazete da su svi nasi naucnici u svetu veoma dobro upoznati sa nasledjenim stanjem stvari kod nas (dakle, bez obzira sto nisu bili ovde) osim jednog, a to je g. ministar Domazet licno? Ovo je jedna frapantna nelogicnost koju cete svakako morati da razresite da bi Vama, a i ostalima, postalo jasno sta ste zapravo mislili kad ste ovo napisali.

Vidim takodje da niste propustili da navedete i svoju adresu u Belgiji (cija je priroda nejasna, odnosno ostaje nepoznato ciji ste Vi zapravo sluzbenik). Ovo moze da izgleda kao osmisljena strategija i to iz sledeceg razloga: Ako naime prevagne takva politika, saglasno kojoj ce se veci znacaj ukazivati onima koji su "bili u svetu" onda ni Vas nece moci da izostave u raznim kadrovskim kombinacijama. ---- Kraj komentara.

Sta bi trebalo uraditi? Jednostavno, uraditi hitno sve neuradjeno. Formirati javnim konkursom timove eksperata, na osnovu objektivnih kriterijuma i omoguciti im da urade neophodni posao. Naravno, namece se logicno pitanje: da li to moze da izvede gospodin Domazet. Komentar: Kao sto se vidi iz navedenih Komentara, sve sto je, kako Vi kazete, "nauradjeno" od strane MNTR zapravo jeste "uradjeno|" pa, prema tome, Vase kritike nisu konstruktivne.

Sto se tice "timova eksperata formiranih javnim konkursom", dozvolite da Vas podsetim da su g. ministar Domazet i njegovi pomocnici na ove funkcije izabrani, u krajnjoj liniji, javnim izjasnjavanjem narodne volje na prethodnim republickim izborima i da su, na taj nacin, zadizeno odgovornoscu za posao koji obavljaju. Oni, dakle, nisu dobili mandat da organizuju nekakve "svoje javne izbore (konkurse)" da bi formirali nekakve "izabrane eksperte". Cini mi se da je kod Vas sazrela ideja da bi ti "izabrani eksperti" trebalo da imaju podjednaku odgovornost pred drustvom kao i g. ministar i njegovi pomocnici. U cilju potpunog razjasnjenja izlozenih cinjenica, dozvolite da ponovim da, saglasno svojoj odgovornosti kojom je zaduzen pred najsirim drustvenim slojevima, g. ministar ima pravo i obavezu da formira pomocna tela MNTR (na primer, savetodavne Komisije naucnih oblasti) da bi sto uspesnije uradio ono sto se od njega ocekuje.

Nedoumica koju ste iskazali ("da li g. Domazet moze sve to da izvede") ispred svojih udruzenja UPI i UOOD je neumesan nacin komuniciranja u demokratskom drustvu koje zelimo da ostvarimo. Osim toga, odgovorite molim Vas, na osnovu cega bi uopste javnost trebalo da ova Vasa udruzenja smatra merodavnim za napade na javne licnosti pre nego sto su ove licnosti imale vremena da pokazu svoje sposobnosti?. Mozda, na primer, ovakva merodavnost UPI i UOOD proistice iz cinjenice da su sama sebe formirala - dakle, bez konkursa, bez javnog uvida i bez jasnih kriterijuma? Poznajem mnogo uglednih naucnika i profesora koji nisu clanovi Vasih udruzenja i koji ne poklanjaju mnogo paznje saopstenjima koja ova udruzenja izdaju. Najposle, ne verujem da veliki broj clanova Vasih UPI i UOOD stoji iza stavova koje ste izneli na jedan neprijatan i neodmeren nacin. ----- Kraj komentara.

Smatram da imam kolegijalno pravo da ocekujem da cete ove moje Komentare na Vase iznete stavove prikazati na istom Web-sajtu (http://nauka2001.tripod.com).

U Beogradu, 19.06.2001. godine.

S postovanjem

Dr Vladimir M. Matic,

(Visi naucni saradnik INN "Vinca,

nije clan UPI, UOOD)

===================================================================

O D G O V O R
===================================================================

Postovani kolega Maticu

Zahvaljujem Vam na prilogu u vidu Komentara mog teksta "Sto dana novog Ministarstva..." Kao sto ste predlozili, postavljen je na sajt. Takodje ja ne bih ni odgovarao na njega da to niste eksplicitno trazili. Vi imate pravo na svoje licno vidjenje, kao i ja. Ja pored toga ne pretendujem da sam apsolutno i uvek u pravu. Jednostavno, izneo sam svoje misljenje. Sa njim se vec putem e-maila slozilo nekoliko kolega, a vise njih mi je to telefonom ili usmeno izjavilo.

Obzirom da ste mi postavili neka pitanja i trazili odgovore, dobicete ih, mada skrecem paznju da bih zeleo da ubuduce izbegavamo licna pitanja, a da se vise bavimo opstim, strukom i naukom, te da na taj nacin tragamo za boljim i brzim resenjima i da damo konstruktivan doprinos radu MNTR. To je i bio iskljucivi razlog stvaranja Radne grupe za nauku, izrade Predloga koji su dostavljeni MNTR, kao i moje reakcije.

Dakle, pobrojao sam sve sto mi se ucinilo da je trebalo uraditi. Po prvoj tacki, bio bih zadovoljan i sa, kako Vi kazete "Prelaznom Strategijom" za ovu godinu, obzirom da je ista vec poodmakla. Zakon o Univerzitetu je prakticno gotov i vec je bio na javnoj raspravi. Drago mi je, naravno, da je konkurs za naucne projekte raspisan, kao i da sam video Web sajt, ali Vas podsecam da pogledate datum ispod moga teksta.

Upravne odbore i direktore necu komentarisati, ali cu Vam "iskreno odgovoriti da sam i ja licno svojevremeno bio uvrscen u Odbor za fiziku", i to bez konkursa, polujavno i bez objektivnih kriterijuma. Upravo ovo iskustvo mi daje za pravo da tvrdim da to nije dobro i da taj postupak treba menjati (cak i tada kandidate su bar formalno predlagala Naucna veca, a sada nije bilo ni toga). Treba ga menjati u smislu da se izaberu najkompetentniji ljudi, na osnovu rezultata rada (naucni radovi, monografije, saopstenja, patenti, citiranost, rukovodjenje izradom magistratura i doktorata, preporuke...) i da se pri tome izbegnu moguce manipulacije i kombinatorika predlaganjem tzv. kooperativnih ili podobnih ljudi. Bilo je i jedno pozitivno iskustvo kod nas, tzv. Maticev program za vreme Ante Markovica, kada su prvi put javnim konkursom birani eksperti za ocenjivanje projekata. U inostranstvu to obicno nije neophodno raditi, jer njihova ministarstva raspolazu sredjenim datotekama istrazivaca i automatski mogu da regrutuju eksperte.

Ja sam, dakle, davno i vrlo kratko bio u Odboru. Zalagao sam se i tada za uvodjenje objektivnijih kriterijuma, sto nije bas islo, a ja sam se pokazao nekooperativnim i vise nikada nigde nisam bio uvrscivan (sto mi nije smetalo). Iskreno, nisam to zeleo ni sada. Pardon, bio sam uvrsten pre neku godinu u Naucni komitet Kongresa Drustva fizicara Srbije. No, kada je dr. M. Popovic (koji sada u MNTR pise Strategiju naucno-tehnoloskog razvoja) predlozio da se formira i Pocasni komitet u koji bi usli ministar Bane Ivkovic, rektor Jagos Puric i jos neki, ja sam napustio i Naucni komitet i Drustvo fizicara.

Mozete Vi "pomisliti" sta god hocete, ali i ja kao i vecina clanova UPI i UOOD funkcionisemo ipak na malo visem nivou od toga sto nam spocitavate.

Oglasavali smo se mi i borili i to i protiv malo vecih zverki od ovih koje navodite (N. Neskovic, M. Raspopovic, D. Popovic i M. Stojic). Izgleda da Vi niste upoznati sa time, ali ja nemam nameru da Vam to ovde dokazujem.

A sada ono kljucno: upravo ovi ljudi koje ste naveli nas onespokojavaju, jer se nalaze u neposrednom okruzenju Ministra (pretposlednji pasus moga teksta). Pogledajte Komisiju za fiziku. Zar njen prvi sastav nisu sacinili upravo N. Neskovic i D. Popovic. Zar pomocnik ministra I. Petrovic nije najblizi saradnik N. Neskovica. Zar D. Popovic ne radi isto sto i pre. Mozda je trebalo pomenuti i M. Kopecnog. Kao sto vidite, po ovom kljucnom pitanju nasi pogledi su veoma bliski. Molim Vas da to ko je "zario i palio" prethodnih godina prenesete Ministru, a ne meni, jer ja to znam i upravo se zalazem da nam Komisije ne prave opet isti ljudi (ali ni ja ni Vi), vec da se to odradi posteno - konkursom ili obicnim upitnikom (obecavam da necu ni konkurisati).

Sto se tice nasih u svetu i "frapantne nelogicnosti", stvari stoje vrlo jednostavno. Nisu se bas svi snasli, ali ima i onih koji jesu, itekako. Recimo fizicari Ratko Janev, Lepsa Vuskovic, Predrag Krstic, Ivan Bozovic,... Verujem takodje i g. Domazet. Po mom misljenju takvi ljudi mogu strucno mnogo da nam pomognu i potrebni su nam. Iz konteksta moje tvrdnje o nepoznavanju nasledjenog stanja jasno je da je rec o politickom stanju, a ne o strucnom, odnosno bas o tome ko je "zario i palio" prethodnih godina i nastoji da to i dalje radi.

Mene necete videti u "raznim kadrovskim kombinacijama". Moja adresa u Belgiji (UCL) je prosto cinjenica. Uz mnogo maste moze da znaci i to o cemu Vi pisete, ali moze da znaci i zapravo znaci to da ja znam da na UCL recimo postoji i radi ciklotron srednje velicine, odnosno energije, koji kosta nekoliko puta manje nego sto je do sada ulozeno u Vinci (18 miliona dolara!). Medjutim, sa ulaganjima u Vinci se i dalje nastavlja na isti nacin i sa istim ljudima. Ocekivao sam, recimo, i tu neki zaokret novog Ministarstva. Kaze mi zamenik ministra Pesic da nema drugih ljudi koji bi mogli voditi ciklotron. U redu, pozovimo i platimo nekog profesionalca iz IBA (Ion Beam Applications). Mozda bi to ipak bilo i jeftinije i brze.

U vecini stvari pred kraj Vaseg Komentara se mi takodje slazemo. Naravno da Ministar ima pravo (i odgovornost) da odlucuje i da bira saradnike. Predlozeni nacin izbora eksperata upravo moze da obezbedi i pomogne da se uspesnije i brze uradi ono sto se ocekuje, sto je svakako i moj i Vas interes.

Sam kraj Vaseg Komentara ne bih diskutovao.

Ja cu nastaviti da ono sto nije dobro kritikujem, a ono sto je dobro hvalim, da bi se radilo i bolje i brze. Tesko mi pada da i dalje pisem preporuke mladjim kolegama i studentima koji masovno i iz nuzde odlaze po belom svetu.

Srdacan pozdrav,

U Beogradu, 21.06.2001.

Prof. D. Belic