Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

Danas, Dijalog, Maj 2002.

 

Analiza rezultata konkursa za istrazivanja u oblasti drustvenih nauka

 

Novac osudjen na nepovrat

 

Istrazivacki tim Centra za evaluaciju u obrazovanju i nauci (CEON), nevladine organizacije cija je misija, uz ostalo, zalaganje za otvorenu i objektivnu evaluaciju naucnih subjekata, obavio je s osloncem na svoje baze SocioFakt i EINUS (Elektronski izvestaj o naucnom ucinku u Srbiji) analizu rezultata konkursa Ministarstva za nauku i tehnologiju Vlade Srbije za osnovna istrazivanja u oblasti drustvenih nauka i dosao do sledecih saznanja:

    1) postupak utvrdjivanja kompetentnosti ucesnika na konkursu bio je manjkav i proizvoljan;

    2) kompetentnost ucesnika na konkursu ocenjena je na osnovu nekorektne klasifikacije domacih casopisa;

    3) deo rukovodilaca - dobitnika na konkursu evidentno je nekompetentan, sto ulaganje u njihove projekte cini dubioznim i cime su osteceni preostali dobitnici, posto je raspodela obavljena iz iste, ogranicene mase sredstava;

    4) konkursni uslovi i rezultati ostavili su bez podrske veliki broj kompetentnih i plodnih istrazivaca u drzavnim akademskim institucijama, uglavnom fakultetima;

    5) sredstva su vecim delom dodeljena samostalnim institutima umesto fakultetima, sto je, s obzirom na njihov dosadasnji ucinak, sa stanovista ulaganja neracionalno, a sa stanovista razvoja nauke stetno;

    6) raspodela sredstava po univerzitetima odudara od njihovog pojedinacnog naucnog ucinka, sto je sa stanovista ulaganja neracionalno, a s drustvenog stanovista opasno.

Nalazi na kojima se temelje ove ocene dati su u sirem obrazlozenju koje je dostupno na www.ceon.org.yu. Zakljuceno je da je primenjeni postupak odlucivanja na konkursu protivan osnovnim saznanjima scijentometrije kao naucne discipline i praksi u razvijenim sredinama i demokratskim drustvima. On je u direktnoj nesaglasnosti s preporukama OECD, Svetske banke i MMF, koje evaluaciji zasnovanoj na kvalitetu u domenu naucnog sektora pridaju prvorazredni znacaj. Postupak odudara i od politike Vlade Srbije, koja u nekim sektorima evaluaciji i selektivnom tretmanu subjekata ciju delatnost uredjuje posvecuje duznu paznju.

Kako su nagradjeni projekti kratkorocni i kako, zbog tzv. izdavackog jaza, Ministarstvo nema nacina da tokom realizacije i neposredno po njenom zavrsetku utvrdi ucinak pojedinaca i timova, odobrena sredstva moraju se smatrati ulaganjem koje je delom unapred osudjeno na nepovrat.

Pozivamo, stoga, Ministarstvo da preispita svoje odluke i koriguje greske. S obzirom na to da je konkurs okoncan, a sredstva raspodeljena, predlazemo da se interventnim merama i iz dopunskih izvora obezbedi podrska istrazivacima koji to na osnovu svog realnog minulog ucinka zasluzuju.Time bi se bitno povecali izgledi za vracanje ulaganja i ujedno otklonila steta naneta ugledu mnogih autora neadekvatnom ocenom njihove kompetentnosti.

Istovremeno, predlazemo Ministarstvu da hitno, a svakako pre raspisivanja narednog konkursa, pokrene postupak za formiranje Fonda za nauku. Uobicajeno je u demokratskim zemljama da konkurse iz budzeta realizuju paravladine institucije. Analogne ustanove Vlada je vec formirala u nekoliko resora. Ishod proteklog konkursa svedocanstvo je nemoci Ministarstva da u uslovima u kojima deluje (bez valjane legislative, inormaticke podrske odlucivanju i profesionalnog kadra), dopunski obremenjenim pritiscima i manipulacijama ucesnika, obavlja taj tehnoloski zahtevan posao. To je rezultiralo nedopustivim kasnjenjem, neregularnoscu procedure i pogresnim odlukama.

Neracionalno je da se ministar za nauku i njegovi pomocnici bave strucnim poslovima van svoje (prirodne) nadleznosti, umesto sistemskim i normativnim uredjenjem naucne delatnosti, sto im je osnovna duznost i istovremeno preka potreba naucne zajednice i drustva u celini. Ponavljanjem postupka budzetiranja nauke na sadasnji nacin Vlada bi pokazala da odustaje od tranzicije u domenu naucnog sektora.

 

Za CEON, Prof. dr Pero Sipka