Make your own free website on Tripod.com
 

Konkretno o "kooperativnosti" i kadrovskoj kombinatorici

Ukazivano je u ranijim prilozima kako na nacin izbora "kooperativnih" clanova Komisija za naucne oblasti, tako i na kadrovsku kombinatoriku koju sprovodi pomocnik ministra za nauku dr. I. Petrovic. Mozda je na to gledano kao na uopstenu ili nacelnu diskusiju i nije shvatano ozbiljno, ali evo i konkretnih primera.

Medju prvim koracima dr. Petrovic je u Komisiju za fiziku uvrstio svog prijatelja dr. Petra Adzica. Zatim je svom prijatelju ozvanicio saradnju sa CERN-om zvanicnim potpisivanjem ugovora o saradnji (ovo zadovoljstvo nas je, za pocetak, kostalo 150.000 DEM ili 4.500.000 dinara). A onda je dr Adzic sa svojim prijateljem Prof. dr Ilijom Savicem, sa Fizickog fakulteta, potpisao referat dr. Ivanu Petrovicu za izbor u zvanje Visi naucni saradnik u Vinci, uz preskakanje zvanja Naucni saradnik. Dr. Savic je tom prilikom prekrsio pravila svoje institucije po kojima je za izbor u ovo zvanje, pored ostalog, neophodno imati minimum 10 radova u medjunarodnim casopisima, sto dr. Petrovic ni priblizno nema. A zatim je pomocnik ministra predlozio svog novog prijatelja dr. Savica za clana Upravnog odbora Instituta za fiziku u Zemunu, funkciju koja je u Seseljevo vreme bila prestizna i isplativa. Clanstvo u Upravnom odboru je, takodje, veoma vazno za izbor direktora Instituta, pa je za ocekivati dalji nastavak ove plodne saradnje i kadrovske kombinatorike.

Eto zasto su u naucne Komisije birani "kooperativni" ljudi, a ne nezavisni eksperti. Naravno, ovo je samo jedan sitan primer. Verovatno samo vrh ledenog brega koji se vidi i na prvi pogled. Mozete pretpostaviti koliki je tek breg.

I tako su se oni lepo i "kooperativno" namirili i usput razresili neke kadrovske probleme. Ugovori o naucnom radu, medjutim, za sve ostale istrazivace sacekace jos koji mesec. Koga briga sto mladi naucnici ne mogu ili ne zele da cekaju, vec odlaze po belom svetu. Ocigledna je namera da sve ostane po starom, a to po definiciji znaci da nema promena, sto, slozicete se, nije dobro.

Sa ovim pojavama upoznat je i resorni ministar. Ja vise ne verujem da se ministar samo "nije snasao". U pitanju je ocigledno i nesto drugo, ali o tome razmislite sami.

U Beogradu, 9.9.2001.

Prof. dr D. Belic