Make your own free website on Tripod.com

Blic, 16. oktobar 2002.

 

 

Udruzenje mladih istrazivaca Beograda upozorava na sve veci odliv

mozgova zbog nebrige Ministarstva za nauku i tehnologiju

 

Mladi naucnici i dalje pakuju kofere

 

                  BEOGRAD - Udruzenje mladih istrazivaca Beograda uputilo je nedavno pismo Draganu Domazetu, ministru za nauku, tehnologiju i razvoj, Zarku Koracu, potpredsedniku Vlade za nauku i tehnologiju, i Zoranu Djindjicu,                   predsedniku Vlade, zahtevajuci da vlast pocne da resava njihove probleme i da mlade naucnike ukljuci u kreiranje naucne politike. U suprotnom, kako pise u pismu, broj onih istrazivaca koji napustaju zemlju bice sve veci.

                  - Iz Instituta u Vinci iz pet od 16 laboratorija, od 2000. do 2002. godine otislo je 35 istrazivaca, uglavnom magistara i doktora. Iz Instituta za bioloska istrazivanja, od 1990. godine, od 90 mladih naucnika otislo je njih 40, a za                  poslednje dve godine emigriralo je osmoro istrazivaca. Talas mladih emigranata zaustavljen je neposredno nakon 5. oktobra, ali je sada on jos zesci - kazu predstavnici ovog udruzenja. Obracanje predstavnicima vlasti mladi istrazivaci                  shvatili su, kako kazu, kao poslednju sansu za ostanak u Srbiji. Medjutim, ni mesec dana nakon sto su poslali pisma nisu dobili odgovor.

                  „Sa prosecnom platom istrazivaca pripravnika od 10.800 dinara nemoguce je resiti stambeno pitanje, pa mnogi ostaju da zive sa roditeljima. Gospodine ministre, cini li vam se da je moguce da mlad covek treba da oformi porodicu u                  tim uslovima?“, pitali su istrazivaci ministra Domazeta.

                  U pismu ministru, Udruzenje istrazivaca objasnjava da mladi naucnici lakse nalaze posao u stranim nego u domacim ustanovama, jer je procedura kod nas komplikovana. Oni pitaju i sta Ministarstvo, kao servis gradjana, radi u cilju                  povezivanja nauke i privrede i da li neresavanje ovih pitanja znaci da im ti mladi magistri i doktori nauka nisu ni potrebni.

                  - Pet mojih kolega iz laboratorije podigli su vize, pakuju kofere. Oni su totalno razocarani. Kazu: „Dosta mi je svega. Sve sam pokusao. Nisam uspeo. Idem odavde.“ Oni su digli ruke. Deprimirani su. Ne zelim da deluje preostro,                naprotiv, mi koji smo resili da ostanemo ne bezimo od problema, spremni smo da se suocimo s njima, i trazimo od Vlade mogucnost da iznesemo svoje predloge za njihovo resavanje - kaze Dragana Jordanov (32), istrazivac saradnik Instituta za nuklearne nauke u Vinci i predstavnik Udruzenja. - Ministar Domazet kaze da je izdvojeno oko 400 miliona dinara za izgradnju stanova koji ce se davati u najam istrazivacima do 40. godine starosti, nakon cega treba da napustimo te stanove. Ako do cetrdesete nastavimo da primamo ovakve plate, sta posle? Mi ne trazimo resavanje socijalne politike, vec                  mogucnost da povecanjem plate svako svoj problem individualno resava - kaze Dragana Trifunovic (27), istrazivac pripravnik Instituta u Vinci. Ona istice da mladi istrazivaci zele pre svega profesionalno da obavljaju svoj posao a u tome su materijalno osujeceni jer nemaju dovoljno sredstava cak ni da prate  sve naucne casopise.

                  - Prosli smo najjace selekcije, vecina nas je magistrirala, veliki deo sprema doktorate, ali razmisljamo da li imamo od cega i gde da zivimo. Onda nije cudo sto nas profesori zaustavljaju na ulici sa pitanjem: „Sta, jos si ovde?“ - kaze Melita Vidakovic (30), istrazivac saradnik Instituta za bioloska istrazivanja.

 

T.N.Dj.

 

 

                       Daleko iza Albanije

 

                       - Oprema je zastarela, Ministarstvo daje, ali sredstva koje ono izdvaja nedovoljna su i za hemikalije, skoro je nemoguce raditi u  tim uslovima. Budzet koji drzava izdvaja za nauku iznosi 0,17 odsto, a samo Albanija izdvaja 0,6, dok zemlje EU izdvajaju tri  odsto. Ministar je izjavio da cemo se preorijentisati na primenjeno istrazivanje. Ne mogu istrazivaci, zaposleni na Institutima da ostave svoje naucne radove i da jure po fabrikama i klinikama. U Ministarstvu bi trebalo da postoji telo koje ce povezivati ljude iz privrede i nauke. Ministarstvo govori o tome, ali ne radi nista                       konkretno. Ne zelimo da ovo bude shvaceno kao ostra kritika,  naprotiv, samo trazimo sansu da se cuju i nasi predlozi, trazimo sansu da nam dozvole da im pomognemo - kaze Nevena Grdovic (29), istrazivac saradnik Instituta za molekularnu biologiju.