Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

“Brze pruge” novog Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj

 

            Sigurno se secate “Svedskog standarda”, “Zajma za preporod Srbije”, “Deset hiljada stanova”, Brzih pruga”,... Nista od toga nije bilo istina, ali priznacete - lepo je zvucalo. Pa jos kada se na televiziji nacrta duga iznad “Novosadske duge”, onako sarena, prosto da “Nebeski narod” poleti od miline u nebo. Izgleda da smo se navikli na to, prosto nam nesto fali.

            Inace, kruze price iz MNTR da mi koji pisemo kriticki po novinama u stvari “radimo protiv drzave”. Nisam mogao da verujem sopstvenim usima, iako sam takve stvari  slusao vec vise od deset godina. Ide i druga prica, kao da smo mi uprskali neki skup ambasadora zapadnih zemalja u vezi akceleratora u Vinci. Kao, procitali oni neke natpise u “Glasu javnosti”, pa nisu hteli da dodju. Cuj ba, nemaju oni pouzdanije izvore informisanja od “Glasa javnosti” na koje se oslanjaju. To mora da su smislili oni julovci oko ministarstva. A i te novine, pisu svasta.

            Necemo vise o Strucnim komisijama i jos nepotpisanim Ugovorima o naucno-istrazivackom radu, ali cemo pomenuti neke nove ideje, kao sto su: naucni parkovi, inkubatori (nauka od jaja), virtuelni univerzitet, inovacioni centri, spin-off preduzeca na univerzitetu, hiljadu stanova za mlade kadrove, hiljadu ipo kompjutera,... Vecina ovih stvari veoma lepo zvuci - gotovo isto kao i one napred navedene.

           

D. Belic