Make your own free website on Tripod.com
Sest meseci Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Vlade Srbije
Proteklo je vise od sest meseci od formiranja nove Vlade Republike Srbije, a time i rada novog Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj (MNTR). Opsta ocena Radne grupe za nauku UOOD i UPI o radu ovog ministarstva je i ovom prilikom negativna i ne odstupa mnogo od ocena iznetih posle prvih sto dana rada. Sa zaljenjem mozemo da konstatujemo da dobronamerne sugestije Radne grupe za nauku nisu uvazene, a nije pomoglo ni otvaranje alternativnog Web-sajta http://nauka2001.tripod.com. Nesto je u proteklom periodu uradjeno, ali je to preskromno obzirom na stanje nauke u zemlji. Sledi sazeta analiza ucinjenog i neucinjenog za ovih sest meseci.

Ocena je radne grupe da se MNTR vise bavi samim sobom (kadrovskom kombinatorikom, izborom komisija, licnim unapredjenjem uz preskakanje zvanja, stanovima) nego poslom koji treba da obavlja. Tu i tamo u javnost se izlazi sa krupnim (preuranjenim) idejama i planovima, poput naucnih parkova (ili mozda novih spomen parkova) ili idejom o oduzimanju monopola EPS-u putem sagorevanja kostica od sljiva. Stice se utisak da u MNTR i njegovim komisijama nema nikoga ko bi pratio prioritete razvoja u Evropskoj Uniji i njihovu primenljivost kod nas, imajuci u vidu preostale kadrovske i druge resurse. Povremene izjave o blistavim perspektivama i buducim ambicioznim poduhvatima predstavljaju prilicno jasan odraz upornog nastojanja nekih grupacija da nametnu svoje, naucno neutemeljene teme. U odsustvu objektivnih kriterijuma i prioriteta u tome, nazalost, i uspevaju.

Ocigledno je da se Ministar Domazet nije snasao. Nije izabrao prave saradnike ili su mu oni nametnuti radi mira u DOS-u. Umesto da bude depolitizovano i sastavljeno od najstrucnijih kadrova, Ministarstvo je okruzeno kadrovima bliskim prethodnom ministru Ivkovicu (koji su prebegli u neku od stranaka DOS-a, najcesce DA i DSS) i potpalo je pod njihov jak uticaj. Ovakva politika u MNTR reflektovala se i na izbor kadrovskih resenja u novopostavljenim ili starim, zadrzanim, upravljackim strukturama u naucnim institutima, sto ne obecava mnogo.

Radna grupa za nauku UOOD i UPI javno postavlja pitanje poverenja Ministarstvu za nauku, tehnologije i razvoj i zahteva od Vlade Srbije da ovo ministarstvo ojaca i osvezi kompetentnim i nekompromitovanim strucnjacima, odnosno da izvrsi njegovu rekonstrukciju.
 
 

U Beogradu 5.8.2001.

Radna grupa za nauku

Udruzenja Profesora i Istrazivaca (UPI) i

Univerzitetskog Odbora za Odbranu Demokratije (UOOD)