Make your own free website on Tripod.com
 
 
 

Skandal sa Akceleratorskom Instalacijom TeslaSubject: Skandal sa AIT (fwd)
Date: Tue, 9 Apr 2002 14:40:24 +0200 (MET DST)
From: Momir Milosavljevic <momir@physik2.uni-goettingen.de>
To: belicd@ff.bg.ac.yu
 

Postovani kolega Dragane,

Cuo sam da si uputio neko otvoreno pismo ministarstvu u vezi ciklotrona. Nisam ga procitao, ali mi je ukratko prenet njegov sadrzaj.
Dostavljam ti u prilogu nove informacije, koje jasno pokazuju da je u tom timu skup najobicnijih diletanata (da ne upotrebim neki tezi izraz). Dopis sam uputio zameniku R.Pesicu (jer je on odgovoran za Vincu) i prosledio V.Maticu, pomocniku. Niko od njih nije do sada nista reagovao.

Radi se o delu opreme koji je instaliran. Kosta barem 2 miliona USD, samo u opremi, tj moze da bude i mnogo vise. Za citavo ovo vreme oni dobijaju svakog meseca posebna sredstva da to odrzavaju u pogon. Medjutim, kako ga odrzavaju, mozes i sam da se uveris. Pouzdano tvrdim da vec najmanje 1.5 godinu ta oprema nije dala ni jedan jedini rezultat vredan za neku najobicniju publikaciju. Jos ranije sam upoznao Pesica sa time, ali ne vredi.

Ako nisu u stanju da ovo odrzavaju kako treba i da pruzaju usluge korisnicima, kako ce onda ciklotron koji je mnogo komplikovaniji? Cak i ako bi dobili sva sredstva za ciklotron, ta masina ne bi davala snop na meti vise od 3-4 dana godisnje (mozda i manje).

Mozes slobodno da koristis sve cinjenice koje sam izneo ovde, i da ih dalje prosledjujes, i da navodis moje ime kao izvor informacija. Samo bih te molio da izostavis koleginicu Natasu Bibic, jer ona tako zahteva. Mogu i usmeno da ti izlozim jos mnogo detalja, posle 22. aprila, kada se vratim u Beograd.

Puno pozdrava,

Momir

---------- Forwarded message ----------

Date: Sun, 17 Mar 2002 20:24:36 +0100 (MET)
From: Momir Milosavljevic <momir@physik2.uni-goettingen.de>
To: radojica@mnt.bg.ac.yu
Cc: natasabi@rt270.vin.bg.ac.yu
Subject: Skandal sa AIT

Postovani gospodine Pesicu,

Vidim da ste zaboravili nasu raniju diskusju o problemima u radu jonskog izvora mVINIS i kanala L3A na AIT. Sigurno Vam nisu poznate cinjenice o daljem radu ovih uredjaja. Naime, pre nekoliko dana sam dobio da proanaliziram ovde cuvena tri uzorka cije zracenje se obavljalo jos od naseg prvog sastanka od pre vise od pola godine. Ponovo Vam podvlacim, tri uzorka za sest meseci rada! Nesto za sta u normalnim uslovima treba najvise jedna radna nedelja.

Ostavimo sada po strani protraceno (skupo placeno sa vase strane) vreme na AIT. Sta je sa rezultatima? Katastrofa! Uzorci su upropasteni! Uopste nisu implantirani joni Xe (onaj gas za koji je Ministarstvo platilo 5 000 USD), nego joni obicnog azota (N) koji mogu da se dobiju iz cistog vazduha! Bruka i sramota, za AIT i Ministarstvo koje ih slepo podrzava. Upropasteno silno radno vreme, skupo nabavljeni gas, i skupi uzorci koji su spremani posebno od izotopa 57Fe ovde u Goettingenu (1 mg kosta otprilike kao taj nabavljeni gas). Da dodamo i angazovanje nemackih kolega, i moje vreme ovde i rad na skupom uredjaju (takodje jonskom akceleratoru, za vasu informaciju) za analizu tih uzoraka.

Ko ce to sve da nadoknadi? Ko ce sada da "vadi kestenje iz vatre", da ovde objasnjava i opravdava neobjasnjive propuste i promasaje? Sta je sa narusavanjem naseg ugleda ovde, Instuta Vinca, i nase nauke uopste? Sto se tice kolega Nemaca, oni od sada smatraju da jonski izvor mVINIS, a time i kanal L3A, vise nisu u funkcionalnom stanju, i da nema vise smisla dogovarati neke zajednicke eksperimente od kojih bi se deo radio na toj opremi. Koja je onda sudbina naseg eksperimenta koji je, potsecam Vas, trebao da se zavrsi tokom oktobra-decembra prosle godine, a ni do dan danas nemamo spremljene uzorke? Koji novi pouzdani rokovi mogu da se postave, mozda do kraja 2010 godine?

Mozete slobodno direktno da se informisete kod koleginice Natase Bibic (tel u Vinci 455-451), koja je po 12 sati dnevno bukvalno cucala u zgradi AIT, moleci i dozivajuci osoblje zaduzeno za mVINIS da se dovrsi eksperiment. Takodje mozete slobodno da dodjete i ovde u Goettingen. Primice Vas uz uvazavanje. Drugi saradnici i profesori ce Vam pokazati porazavajuce rezultate i sve objasniti, posto ne verujete meni. Svako iole upucen Vam moze objasniti da je skandalozna greska da neko, smatrajuci da implantira jone Xe (atomske mase recimo izotopa 129, 131 ili 132), u stvari implantira jone N (atomske mase 14). Da li znate da mVINIS i L3A zajedno imaju dva odvojena magnetna separatora mase jona i izotopa (i jos dodatnih mogucnosti za njihovo razdvajanje)? Nemojte vise da slusate i slepo prihvatate lakonska objasnjenja od strane rukovodilaca AIT.

Molio bih Vas da najozbiljnije shvatite ovu katastrofalnu situaciju. Ljudi u Vinci (i sire) znaju da Ministarstvo redovno izdvaja za AIT posebna sredstva, enormna za nase prilike. Ova sramota, neznanje i nesposobnost vise ne mogu da se zataskavaju, i ubrzo ce izaci na videlo.

Vas, gospodine Pesicu, smatram direktnim saucesnikom u neprocenjivoj steti koja je naneta mom projektu. Sve sto sam gore naveo mogu da dokazem i pokazem. Ako mi u sto skorijem roku ne odgovorite, uz spremnost da odmah krenete u razresenje problema, bice to pre svega necivilizovano, a takodje ce potvrditi istinitost mojih konstatacija. Drugo sto mi preostaje je da obavestim nasu naucnu javnost i sredstva javnog informisanja (mozda cak i ovde, u Nemackoj?).

Sa postovanjem,

Dr Momir Milosavljevic
Georg-August-Universitaet Goettingen
Zweites Physikalisches Institut
Bunsenstrasse 7-9
D-37073 Goettingen
Phone: +49 (0) 551 394676
Fax: +49 (0) 551 394493
E-mail: momir@physik2.uni-goettingen.de

========================================================================================

Subject: TESLA
Date: Mon, 15 Apr 2002 07:17:43 +0200
From: Nebojsa Neskovic <nnesko@rt270.vin.bg.ac.yu>
Organization: Vinca Institute of Nuclear Sciences
To: belicd@ff.bg.ac.yu
 

Dragi Dragoljube:

Sa zaprepascenjem sam utvrdio da si dopustio da te Momir Milosavljevic uvuce u hajku koju vec vise od godinu dana sprovodi protiv Projekta TESLA i mene licno. Da li je moguce da si se obratio Draganu Domazetu samo na osnovu neproverene informacije koju si dobio od tog nedobronamernog coveka? Zar je moguce da nisi pomislio da to sto si cuo treba da proveris sa mnom, da cujes i drugu stranu?
U prilogu ti saljem moj odgovor Radojici Pesicu na doticne insinuacije M. Milosavljevica.

Pozdrav,
Nebojsa

=========================================================================================

Subject: Re: TESLA
Date: Mon, 15 Apr 2002 14:02:31 -0700
From: Belic Dragoljub <belicd@ff.bg.ac.yu>
To: Nebojsa Neskovic <nnesko@rt270.vin.bg.ac.yu>
 

Dragi Nebojsa,

Ocigledno je da je nekih problema bilo. Ja nisam ulazio u to cija je odgovornost, to je posao Ministarstva. Osnovni red je bio da g. Radojica Pesic odgovori Momiru Milosavljevicu na onako ozbiljne optuzbe, bez obzira cija je krivica, da li Natase Bibic ili nekog drugog. U tom slucaju ne bi mozda ni bilo Momirovog pisma.

Ja ne pristajem vise da se takve stvari zataskavaju. Ne zelim da radim za platu od 12.000 dinara i ne dobijam ni dinara za nauku vise od godinu dana, dok se na drugim stranama znatna sredstva neodgovorno trose. Ministarstvo, odnosno Ministar su nadlezni i odgovorni za sve sto se u nauci dogadja pa neka oni ispitaju, utvrde i provere sta je istina.

Srdacan pozdrav,
D. Belic.

========================================================================================

Ocigledno postaje i da se neke stvari skrivaju od Ministra. Postavlja se pitanje ko zaista "vodi" MNTR. Ova pitanja su pokretana od prvog priloga na ovom sajtu, ispostavlja se ne bez razloga. Posebno kad se ima u vidu da se igrom slucaja na funkciji pomocnika ministra za nauku nasao dr. I. Petrovic, najblizi saradnik dr. Neskovica, na mestu sekretarice Ministra licna sekretarica dr. Neskovica J. Djuricic, sa prezimenom koje ima i prorektor za nauku BU, na funkciji direktora Vince opet jedan od blizih saradnika, itd...

I naravno, uvek je neko treci kriv. Zvuci vrlo poznato, zar ne? Ciklotron je inace namenjen i u medicinske svrhe, za dijagnostiku i terapiju. Ne dao nikome bog da ga umesto pravim lece sa nekim drugim lekom.

Bilo je pregovora da se u organizaciji Zamenika ministra g. Pesica organizuje okrugli sto o navedenoj problematici. Izgleda da se od toga odustalo i da su problemi opet gurnuti pod tepih.