Make your own free website on Tripod.com

 
 
 
Sraman intelektualni nivo komunikacije i kompetentnosti u MNTR
Sramota je da ovakvi ljudi vode nauku u Srbiji. Takodje bi bilo sramota da naucna javnost u Srbiji naseda na ovakve politikantske provokacije Matica i Domazeta u njihovoj licnoj borbi za golu vlast. Nije na funkcionerima Vlade Srbije da salju otvorena pisma jedan drugome, vec da konacno nesto urade za nauku u Srbiji, ako znaju, a ako ne da se povuku. Objavljujemo ovu prepisku, iako je ispod nivoa ovog sajta da u ovome ucestvuje, da bi ukazali na skandalozan nivo intelektualne komunikacije i nekompetentnosti u MNTR. Nadamo se da ce ovo videti i neko od nadleznih u Vladi Srbije
__________________________________________________________________________________________________________
 
IZNOGUD: HOCU DA BUDEM SULTAN UMESTO SULTANA
From: "DK" <ludikrele@hotmail.com
To: nauka01@yahoo.com
Subject: Otvoreno pismo V.Matica ministru Domazetu
Date: Fri, 17 Jan 2003 22:54:17 +0100
Forwarded Message [ | Download File ]
From: "Vladimir Matic" <vmaticp@eunet.yu
To: davidd@rt270.vin.bg.ac.yu
Subject: CV Ministra Domazeta
Date: Thu, 16 Jan 2003 20:36:51 +0100
 
Davide
Saljite ovo dalje. Dobro bi bilo da ode i u Nis i u Novi Sad.
Pozdrav, Vlada Matic
 
 
Postovani g. Ministre
 
    Analizirali cmo Vas CV (hvala sto ste ga konacno stavili na uvid). Kao sto znate, moja sluzba je sposobna za ovakvu vrstu analize. To smo cinili za sve naucnike u Srbiji pa zasto ne bi i u Vasem slucaju. Evo, dakle, sta smo pronasli u Vasem slucaju.
    Vi ste u svom CV-iju napisali da ste u toku celokupne svoje karijere objavili samo sest naucnih radova (ove radove ste oznacili kao "Journal papers" sto inace ne postoji u kategorizaciji naseg Ministarstva). Nazalost, kao sto se moze videti, SAMO JEDAN od ovih 6 naucnih radova je objavljen u medjunarodnom naucnom casopisu (to je Vas rad koji je objavljen u casopisu "Computers in Industry" 1996 godine). Cak i ovaj rad je kategorije R52 ("obican" medjunarodni), a ne R51 ("vodeci" medjunarodni). Iz ovoga jasno sledi da biste Vi na nasim projektima osnovnih istrazivanja ucestvovali kao SLABO KOMPETENTAN istrazivac posto imate samo jedan rad R52, a to nije dovoljno cak ni za SREDNJU KOMPETENCIJU (za status SREDNJE KOMPETENTAN, kao sto Vam je poznato, nase Ministarstvo zahteva najmanje DVA rada R52 ili JEDAN rad R51). Takodje je interesantno napomenuti cinjenicu, posto se Vas CV odnosi na celokupnu Vasu karijeru, da bi ste Vi imali status SLABO KOMPETENTNOG istrazivaca na projektima osn. istrazivanja u toku SVIH PETOGODISTA Vaseg radnog staza !!! (da ste kojim slucajem neprekidno ucestvovali na nasim projektima).
Drugacije receno, NITI U JEDNOM TRENUTKU VASEG ZIVOTA Vi niste imali drugaciji status osim SLABO KOMPETENTNOG po kriterijumima koji vaze za osn. istrazivanja i po kojima Ministarstvo na cijem ste Vi celu odredjuje nivo finansiranja istrazivaca.
    Iz svega sto se vidi iz Vaseg CV-a jasno sledi da Vi NE PRIPADATE SVETU NAUKE, i da, prema tome, ne posedujete niti minimalnu dozu kompetentnosti koja je tako neophodna za donosenje pravilnih strategijskih odluka o naucnom razvoju u Srbiji.
    PRIMEDA: Vas CV, doduse, sadrzi dosta "stavki", ali sve su one prakticno BEZVREDNE sa cisto naucnog stanovista. Ove stavke Vaseg CV-a su verovatno znacajne u drugim oblastima i verovatno su cenjene na drugim mestima (na primer, Konstruktorski Biroi, Indistrijski Instituti, razna Preduzeca i.td.). Prema tome, nemojte misliti da navodjenje ovih cinjenica predstavlja pokusaj da se Vas diskvalifikuje kao STRUCNJAKA (u opstem smislu te reci). Govorim, dakle, samo o Vama kao naucniku. KRAJ PRIMEDBE.
S obzirom na sve sto je receno (i sto stoji "crno na belo") deluje veoma neobicno i zacudjuce sto Vi sa takvom zestinom zastupate tezu da objavljeni naucni rezultati nisu uopste bitni za evaluaciju uspesnosti nekog projekta iz oblasti osnovnih istrazivanja. Pri tome, kada Vam se uputi pitanje "A sta je onda bitno?" Vi odgovarate da je vazan "SAM PROJEKAT" i pod time verovatno mislite da je vazan "projekat sam po sebi". Kada Vam se nadalje postavi pitanje "Sta je to u okviru SAMOG PROJEKTA sto zavredjuje paznju ako to vec nisu rezultati projekta?", Vi onda odgovarate da tu ima mnogo parametara od kojih ste uvek u stanju da eksplicitno navedete SAMO JEDAN, a to je STEPEN IZVRSENJA PLANA". Pod tim Vi podrazumevate "da li je neko uradio ono sto je obecao u prijavi projekta", recimo, u toku prve godine istrazivanja. Ako Vam se nadalje postavi pitanje"Sta ukoliko je neko u prijavi projekta obecao MALO, pa zaista URADIO MALO?" Vi onda odgovarate da je to svejedno 100% ispunjenje plana".
    I tako, sa Vama jednakoo "igranka bez prestanka" kada se o kriterijumima za vrednovanje naucnog rada. .
Ovih dana Kolegijum MNTR vodi sa Vama grcevitu borbu da se dozvoli da objavljeni naucni radovi R51 i R52 ipak budu uzeti u obzir prilikom evaluacije projekata na osnovnim naukama posle prve godine istrazivanja (PODVLACIMM DA CE OVE EVALUACIJE VEOMA MNOGO UTICATI NA ODLUKU O NASTAVKU FINANSIRANJA ODREDJENOG BROJA PROJEKATA). Vi se tome opirete iz sve snage poput nakakvog kucnog ljubimca koji se uzasava od predstojeceg kupanja. Usamljen u svom opiranju Vi potezete argument da "ako je neko i objavio neki naucni rad iz kategorije R51 ili R52 - to je onda sigurno rezultat aktivnosti iz rethodnog perioda" i da treba, sledstveno tome, ocenjivati "SAM PROJEKAT". Ako neki istrazivac objavi naucni rad R51 ili R52 u prvih 8 meseci izvrsenja projekta Vi to onda ne racunate posto je to "rad od pre" (kako Vi to nazivate). Sa druge strane, kada Vam se ukaze na cinjenicu da ukoliko neki istrazivac dobije rezultat u poslednjih 8 meseci izvrsenja projekta, sto podrazumeva da ga nece moci objaviti u toku izvrsenja projekta zbog tehnologije rada Izdavackih Kuca u svetu, i da se na ovakav nacin istrazivacima prakticno oduzima 8+8=16 meseci rada na projektu koji inace traju maksimalno 36 meseci Vi opet odgovarate da to "nema veze" jer se objavljeni rezultati ionako ne gledaju (prisetimo se "RADOVI SU SAMO ZA BIBLIOTEKE") nego se gleda uspesnost "SAMOG NAUCNOG PROJEKTA"
Ispada, po Vama, da MNTR treba da finansira VESTINU PISANJA PREDLOGA PROJEKATA, a takodje i VESTINU PRIKAZIVANJA REZULTATA PROJEKATA, a da sustinske rezultate nikako ne treba uzimati u obzir. Mozda je upravo to razlog zbog kojega toliko mnogo vremena trosite na PRIPREMU FORMULARA za prijave projekata kao i za kvartalne i godisnje Izvestaje. Drugim recima, ZATRPAVANJE PAPIROLOGIJOM DA BI SE ZANEMARILA SUSTINA NAUCNOG RADA (I REZULTATA). Vasa biserna izjava "Da su NEOBJAVLJENI REZULTATI, cak i oni koji nikada i nece biti objavljeni (neki program, ili neko poboljsanje necega, i.td.), isto tako vredni kao i OBJAVLJENI REZULTATI posto, ipak, oni predstavljaju rezultat necijeg rada" upucuje na pomisao da je MNTR sa Vama na celu mozda jos samo na korak od stava da sve naucnike koji uspeju da objave svoje naucne rezultate u medjunarodnim casopisima TREBA ODSTRANITI SA PROJEKATA osnovnih nauka !!!.
Grubo receno ministre, na osnovu svega sto cinite stice se utisak kao da se trudite da se Ministarstvo za Nauku, Tehnologije i Razvoj pretvori u SANATORIJUM za iskompleksirane i frustrirane nenaucnike (odnosno, kvazi-naucnike) u kojem bi se, u okviru terapeutskog tretmana koji Vi zastupate, do krajnjih granica relativizovala razlika izmedju NAUCNOG RADA i NAUCNOG NERADA, ili izmedju SUSTINSKIH I MEDJUNARODNO PRIZNATIH NAUCNIH REZULTATA sa jedne strane i MEDJUNARODNO NEOBJAVLJIVIH LOKALNIH (NE)REZULTATA sa druge strane.
    Ovakvo Vase "negiranje" istinskog naucnog kvaliteta naslo je svog odraza i prilikom raspisivanja i realizovanja Konkursa od 2001-ve godine kada je srpska nauka bila na ivici provalije. Sa svojim tadasnjim pomocnikom Ivanom Petrovicem (koji je dva puta od strane Naucnog Veca u INN "Vinca" odbijan za naucno zvanje Visi Naucni Saradnik, pa je to zvanje dobio tek kada je postao pomocnik ministra na taj nacin sto je tadasnjeg predsednika Komisije za naucna zvanja INN Vinca Krunoslava Subotica predlozio, a Vi postavili, za v.d. direktora instituta, a ovaj mu zauzvrat "progurao" zvanje - ukratko, po principu "ja tebi direktorsko mesto", a "ti meni zvanje") ucinili ste sto god ste mogli da kriterijum MEDJUNARODNO PRIZNATOG NAUCNOG KVALITETA dobije najminimalniju mogucu ulogu. I Vi i Petrovic ste, "lececi" osecaj svoje naucne inferiornosti, na sve strane izjavljivali da nije vazna naucna kompetentnost istrazivaca nego je vazna IDEJA PROJEKTA, i to u najneodredjenijem mogucem smislu reci. Zatim ste predloge projekata poslali u Bolonju, a da CV-evi od 40% nasih istrazivaca nisu bili dostupni recenzentima (to je sasvim u skladu Vaseg autoterapijskog stava da CV-evi i naucna kompetentnost naucnika nisu bitni !). Javno ste izjavljivali da ce prohodnost na projektima biti 37% PRI CEMU STE JAVNO LAGALI na tribini u Narodnoj Biblioteci DA NEMA NOVCA ZA VECU PROHODNOST (sada je prohodnost 90% pa opet ima novca, a uz to ste veliki deo potrosili na Niske kasarne, kompjutere, putovanja, i td.). Ovo koliko se sada trosi na osnovne nauke nije ni 40% budzeta MNTR. Na sta ste potrosili pare? Na sta biste ih dodatno potrosili da Vas nisam sprecio kada ste hteli da UNISTITE srpsku nauku sa 37% prohodnosti? Dakle, LAGALI ste da nema novca vise nego za tih 37% prohodnosti, i to po principu "AKO PRODJE - PRODJE", tj. "ako progutaju udicu onda cete moci da troskarite budzet ko zna na sta sve ne". Uzgred receno, cini mi se da se Vi sa tim kompjuterima necete zaustaviti sve dok svaki naucnik ne bude u svojoj radnoj sobi imao po 5-6 kompjutera (naravno, svi kompjuteri da budu identicni !). Za 6300 srpskih naucnika do sada ste kupili 4000 kompjutera (skoro unisonih - kao sto je u doba g. Ma-a bio slucaj sa garderobom, tj. uniformama). Narodne pare radije trosite za kompjutere nego za naucnu opremu. Svi znamo zasto - jer je tu "provizija" veca i ubira se od "samo jednog posla" (ili najvise nekoliko njih). Bukvalno sam se "otimao" i "gusao" sa Vama za svakog kompetentnog srpskog naucnika.
Sto god ste cinili - cinili ste tako da bude uradjeno na sto gori nacin: Evo, na primer, za naucnu opremu. Konkurs za KAPITALNU OPREMU zavrsili ste na taj nacin da NIKO NIJE DOBIO KAPITALNU OPREMU vec su svi dobili SITNU opremu. Jedino su Vovodjani svi stali iza jedne kapitalne opreme, ali je to iskljucivo zasluga Pokrajinskog Sekretarijata za Nauku. Uz sve ostale nepodopstine vezane za ovaj Konkurs vredi navesti da je odobrena kupovina cak CETIRI skoro identicna masena spektrometra (komentar tu nije ni potreban).
    Jos pre 5 neseci Odbor za Nauku DS Vas je ostro kritikovao (ja, licno, takodje veoma mnogo) sto nista ne cinite da bi se sprecio (ili smanjio) ODLIV MLADIH STRUCNJAKA u inostranstvo. Onda ste napisali nekakvu "strategijicu" iz koje je sledilo "da ako mladi ostanu u zemlji onda ce im MNTR dodeliti 100 nagrada u visini od po 30 000 din (ako se tacno secam)". Naravno, nastala je opsta BEZANIJA i mladi strucnjaci su stajali u redovima za vize vise nego ikada pre toga. Sta je mladim strucnjacima zaista potrebno - to sam Vam jasno preneo jer sam odrzao nekoliko sastanaka sa njima - ali Vi ste se oglusili o te zahteve mladih. Zbog svega toga sam poceo od Septembra 2002 skolo ilegalno, zapravo krijuci od Vas, da primam mlade strucnjake na projekte osnovnih istrazivanja (svi koji su mladji od 33 godine starosti), a kada ste za to saznali na tribini u N. Sadu sutradan ste ljutito "brundali" i pitali me "Ko me je ovlastio da to cinim". Svejedno, to Vas nije sprecilo da se u narucenom intervjuu dnevnom listi POLITIKA (31 Decembra), javno pohvalite kako je "MNTR od Septembra primilo 400 mladih istrazivaca na svoje projekte".
O politici MNTR u oblasti uslova za sticanje NAUCNIH ZVANJA uradili ste NISTA jer Vam je prevashodni cilj i bio upravo taj, tj. da ne uradite NISTA. Verovatno zbog toga da se ne bi dogodilo da u Srbiji pocne da se razaznava ko je naucnik od medjunarodnog ugleda, a ko nije.
    O Vasem dodeljivanju 12 istrazivackih meseci istrazivacima sa fakulteta dovoljno je reci da su Vas SVI relevantni faktori u Srbiji odgovarali od te ideje (doslovno SVI, cak i istrazivaci sa fakulteta, pa cak i svi clanovi Kolegijuma MNTR, ukljucujuci i one koji su Vam uvek ugadjali - da ne govorim o clanovima Vlade, i t.d.). Na primer, u Sloveniji istrazivaci sa Univerziteta takodje dobijaju naucne projekte od dogovarajuceg ministarstva za nauku, ali ni JEDNU PARU za plate, vec samo za materijalne troskove. Na kraju smo, svi kolektivno "gusajuci" se sa Vama uspeli nekako da Vas zaustavimo na 8 istrazivackih meseci godisnje. Najposle, kada ste konacno uvideli sta ste uradili onda ste povecali plate samo istrazivacima iz instituta za 30% da bi bar nekako ublazili svoju gresku. Uopste, u svemu sto cinite Vi ne popustate sve dok zestoko ne "udarite glavom o zid", a tek onda pravite iznudjene ustupke. Intenzivno upraznjavajuci ovu metodu "visestrukog udaranja glavom o zid" Vi ste emitivali jasnu poruku svima u Srbiji, koji imaju bilo kakve veze sa naukom, da NEMATE JASNU IDEJU, DA NE ZNATE STO VALJA CINITI ZA DOBROBIT NAUKE i DA NISTE SPOSOBNI DA OBAVLJATE FUNKCIJU NA KOJOJ SE NALAZITE.
    Na kraju, dozvolite da prokomentarisem Vasu izjavu da su plate istrazivaca sada znatno vece. U vezi sa tim interesantno bi bilo odgovoriti na sledece pitanje: Ukoliko bi plate nasih istrazivaca bile podignute na, recimo, 150000 din. - da li bi to doprinelo podizanju kvaliteta nauke u Srbiji? Naravno da ne bi ukoliko bi svi dobili isto (po onoj narodnoj "radio ne radio svira mu radio"), tj. ukoliko bi oni koji zasluzuju dobili koliko i oni koji ne zasluzuju. Nakon sto ste preterali sa fakultetima (na pojedinim fakultetima plate su sada i preko 50000 din.) pa ispravljali stvar podizuci institutima nije ni cudo da su plate vece nego u drugim sektorima drustva (moram da kazem da POZDRAVLJAM ovakav razvoj dogadjaja - jedino sto se sve odvijalo pomalo nekontrolisano) . Ali ostale primedba da od finih i tananih poteza regulisanja naucnog razvoja za sada nema ni traga !. Uskladjivanje osnovnih poluga ove politike, koje nam za sada stoje na raspolaganju, a to su a) uslovi za sticanje naucnih zvanja, b) nacin dodeljivanja naucne opreme i c) kriterijumi za evaluaciju uspesnosti nasih naucnih projekata jos uvek "tavore" u mestu (ovi poslednji nisu ni poznati nego ce po Vasem starom obicaju biti promovisani naknadno - onako, u hodu).
    G. Ministre, zbog svega sto je u ovom obracanju izlozeno pozivam Vas da PODNESETE OSTAVKU na funkciju koju obavljate. Na osnovu onoga sto se prica jasno je da cete na ovaj nacin izazvati osecanje znatnog olaksanja kod najveceg dela clanova Vlade Republike Srbije (kao sto znate, Vase kolege ministri nemaju visoko misljenje o Vasem radu prevashodno zbog silnih zalbi koje im neprestano stizu od nezadovoljnih naucnika), a VEOMA MNOGO CETE ZADUZITI i 221 naucnog savetnika, 222 visa naucna saradnika i 303 naucna saradnika Republike Srbije, kao i ostale istrazivace, koji ucestvuju na nasim projektima iz oblasti osnovnih nauka. Mislim da ce i g. Predsednik Vlade RS Dr Zoran Djindjic sa zahvalnoscu prihvatiti Vasu ostavku jer on ionako ceka prvu zgodnu priliku (na primer, rekonstrukciju Vlade) da bi Vas se "resio". Kazu da Predsednik Djindjic jednostavno ne zeli niti da razgovara sa Vama ni po kakvom osnovu.
 
 S postovanjem
 
 Dr Vladimir Matic
 pomocnik ministra za sektor osnovnih nauka
 
 ________________________________________________________________ __________________________________________
 
O I OKO KOMPETENTNOSTI / TRLA BABA LAN
 
----- Original Message -----
From: Vladimir Matic
To: Dragan Domazet ; Aleksandar Belic ; Vlada Matic ; Ivana Simovic-Hiber ; Jadranka Djuricic ; Svetlana Komarcevic ; Danilo Golijanin; Misa Ivkovic ; Radojica Pesic
Sent: Thursday, January 09, 2003 3:25 PM
Subject: Re: Godisnji izvestaj
Postovana gospodo
 
Ministrove primedbe, prosto, ne stoje ! Povremeno se zestoko sudaraju sa istinom, a skoro redovno sa uobicajenom praksom u nauci. Evo odgovora taksativno:
 
1) Veoma je neobicno sto govorite da su naucnici mogli da pocnu sa radom i bez ugovora. Ovo podrazumeva da su mogli da pocnu sa radom i pre nego sto su primili direktne materijalne troskove (skraceno d.m.t.). Kao sto bi ministar trebalo da zna, za naucno-istrazivacki rad su neophodni d.m.t. koji se koriste za nabavku hemikalija, komponenti, delova naucne opreme, hrane za opitne zivotinje, kao i svega ostalog sto je neophodno u naucnom radu. Podsecam vas na notornu cinjenicu da su d.m.t. za prva tri meseca 2002. godine (dakle, za januar, februar i mart) uplaceni od strane MNTR tek 01. AVGUSTA !!! . Posto su naucnici na fakultetima i institutima tada upravo otisli na godisnji odmor, sa koga su se vratili 01 Septembra, ispada da je rad na projektima mogao da se efektivno odvija SVEGA 4 MESECA !!! Ovom kasnjenju je iskljucivo doprineo ministar zahtevajuci (u Julu mesecu) da nam rukovodioci projekata dostave fajlove sa raspodelom d.m.t. po mesecima, i td. ZAR SE DAKLE MOZE OCEKIVATI DA SE BILO STA OZBILJNO URADI ZA SAMO 4 MESECA ? Znaci, ministrova tvrdnja o 8-9 meseci efektivnog rada se direktno kosi sa istinom. Shodno tome, prvo ukidanje naucnih projekata bice mogucno tek kroz 6 meseci, a i takav period od 10 meseci ukupno je ispod svakog civilizacijskog minimuma. Meni se cini da je jasno jedno: ministar zeli po svaku cenu da "skrese" osnovne nauke (makar pod bilo kojim izgovorom !) da bi se "osvetio" Djindjicu i Djelicu sto su mu smanjili budzet za 2002-gu godinu i nedovoljno povecali za 2003-cu, pa se verovatno nada da ce onda moci da "napujda" nezadovoljne naucnike da su za sve to krivi njih dvojica. Istovremeno, dobio bi dodatna sredstva koja bi iskoristio za zidanje stanova u Nisu i finansiranje razno-raznih "kvazi"-tehnoloskih projekata (njima je ionako dao koeficijent 1.75, a nama samo 1.25 - dakle, svega 60% od onoga sto je dao njima). "Interes drzave" u oblasti nauke (kako se on izrazio), svakako se ne stiti tako sto se nauka UNISTAVA vec sto se ministarstvo koje je zaduzeno za nauku treba da trudi da nauka bude BOLJA, a ne GORE ili LOSIJA.
 
2) Ministar spominje formulaciju "realizacija projekta po planu". To je na liniji cuvenog "Microsoft Project" nacina razmisljanja i tipicno inzenjerski pogled na nauku i na rezultate naucnog rada. Podsecam vas da je citava ta "ujdurma" sa izvestajima u Microsoft Project-u bila ismejana od celokupne naucne javnost i naneta je velika steta ugledu MNTR. Da vas podsetim: naucni rad nije isto kao kada se zida kuca. To zna svako ko je barem malo ucestvovao u naucnom radu. Za ministra se govori da je objavio mozda samo JEDAN naucni rad u prepoznatljivom medjunarodnom naucnom casopisu, pa nije stoga cudno sto zastupa ovakve stavove. Ministar se bavio inzenjerskim poslom (konstruisal PRESE, kao sto to voli da napomene). Jednom me je, u toku jedne nase rasprave, upitao zasto ne bi nasi naucnici pravili "nesto korisno", na primer, "prese". Podsecam vas da je na slicnu ideju sredinom 60-tih dosao jedan kineski gradjanin koji se zvao Mao Ce Tung. On se dosetio da bi bilo veoma zgodno, a i za drzavu korisno, kada bi svi kineski naucnici namah poceli da se bave BIO-TEHNOLOGIJOM. Sledstveno tome, sve kineske naucnike je isterao iz gradova na selo i u planine da tamo OKOPAVAJU BASTE. Ceo proces je ostao poznat pod nazivom KULTURNA REVOLUCIJA. Izmedju ostalih svojih "gafova" i ministar se nije libio da poput g. Ma-a pred 1000 najelitnijih srpskih naucnika u Narodnoj Biblioteci izvali da su "NAUCNI RADOVI SAMO ZA BIBLIOTEKE", te da bi oni (tj. naucnici) trebali da rade nesto korisno. Koliko se secam, samo je jos legendarni Baster Kiton uspevao da na slican nacin samosaplete sam sebe, a da mu pri tome izraz kliuca ostane nepromenjen.
Uz sve ovo ministar napominje da ukoliko se slucajno dogodi da je neki naucnik i objavio naucni rad, onda ni to nece valjati jer se to odnosi na rezultate iz prethodnih perioda (ja se pitam da li se "prethodni period" odnosi na vreme pre isplate prvih d.m.t.?).
 
3) U vezi komentara ministra da se V. Matic zalagao za prolaz velikog broja projekata moram da kazem da to nije bilo zbog toga sto ja volim da izigravam Majku Terezu vec sam se trudio da srpskoj nauci bude naneta STO MANJA STETA. Setite se samo onih ministrovih rulet-rang listi na kojima su nasi najbolji naucnici bili kao po pravilu plasirani jako nisko posto MNTR NIJE POSLALO KOMPLETNE MATERIJALE U BOLONJU. 40% Cv-eva nije ni otposlato u Bolonju tako da se i ostali delovi Bolonjskih recenzija bili veoma problematicni. Ideja o 37% prohodnosti projekata na Konkursu u kombinaciji sa rulet-rang listama osakatila bi srpsku nauku, a samim tim onemogucila njen preporod u nastupajucem periodu. Uprosceno receno: ministar se "drzao" svojih rulet-rang lista ("kao pijan plota" sto bi rekao pokojni Marsal), a ja sam spasavao svakog kompetentnog srpskog naucnika. Zbog toga si i "crte" za prolaz dosle gotovo do dna rang-lista. Krivnja za to svakako pripada ministru, a ne lezi na meni. Uostalom, sta li je to ministar mislio: da od 2800 miliona na nauku bude utroseno samo 540 (koliko je prvobitno planirao sa onih famoznih 37% prolaznosti projekata). Sta bi radio za ostale pare? Zidao stanove i kupovao kasarne po Nisu i kupovao kompjutere? To sigurno nece moci da prodje bez obzira da li cu ja ostati pomocnik za osn. nauke, jer naucnici takvo ponasanje sigurno nece trpeti. Uzgred, posto za svoju "funkcionersku kozu" nimalo ne hajem boricu se dosledno do poslednjeg atoma snage da se nauka zastiti od "nenaucnika" Tesko mi je da se otrgnem utisku da ministar PREZIRE nauku i naucnike. On bi na svaki nacin zeleo da im ucini neku pakost, i to sada kad mu je dato da im sudi, da bi na taj nacin verovatno izlecio neki od svojih komplekasa (usled tipicno inzenjerske isfrustriranosti). Ovakav odnos prezrenja prema intelektualnoj eliti su citavih 50 godina negovali komunisti koji su tvrdili da postoji nekakva "postena inteligencija" kao i ona driga (pretpostavljam da ta druga nije krala po samoposlugama, tj. bila je postena, a skoro sam siguran da je bila kvazikmpetentna u cisto naucnom smislu).
 
4) Istina je da sam vise puta rekao da politika MNTR prema osnovnim naukama nije kako valja, i to zbog svih gore-navedenih razloga. Osim toga, takva politika nije odraz nekakve sire strategije Vlade, a pogotovo ne naucne zajednice u Srbiji, vec predstavlja vidjenje samo jednog coveka, tj. ministra licno. Ironicno receno: ministar se prosto zamislio, i eto - izrodio politiku MNTR. Podsecam vas da je ministar od samog pocetka u ostroj zavadi sa svim Komisijama naucnih oblasti, sto znaci da je u ostroj zavadi sa CITAVOM NAUCNOM ZAJEDNICOM u Srbiji. Sa clanovima Vlade, kako cujem, takodje je u stalnom tinjajucem sukobu. Prema tome, ova "njegova politika MNTR" predstavlja izolovano vidjenje jednog coveka i veoma je asinhrona sa svime sto je u Srbiji povezano sa naukom. Covek koji se zalaze za "kulturnu revoluciju" u srpskoj nauci trebalo bi da stavi prst na celo i da se veoma zamisli nad onime sto cini.
 
5) Kao sto sam rekao, rokove treba produziti za 6 meseci, tako da bi se tek posle efektivnih 10 meseci naucno-istrazivackog rada moglo suditi o onome sto je uradjeno. U vezi najavljenog kasnjenja isplata za Januar: cini mise da je to jedan podmukao nacin od strane ministra da se izazove nezadovoljstvo kod naucnika. Ministar se verovatno nada da ce onda njihovo nezadovoljstvo uspeti da preusmeri na Djindjica i Djelica (i na Vladu Matica !) i da ce naucnici onda raspoznati da je u celoj toj prici jedino ministar ispravan. Ministar u tom pogledu po svojoj naivnosti prevazilazi cak i legendarnu Crvenkapicu koja je inace poznata kao etalon naivnosti. Da vas podsetim samo: ministar je KASNIO sa projektima (uzgred, mene je saplitao gde god je mogao kada sam se trudio da
zavrsim Konkurs, bez programera, bez kompjutera i da ne spominjem sta sve jos ne), KASNIO je sa naucnom opremom, KASNIO je sa d.m.t., KASNI sa izradama svih zakona, KASNI sa resavanjem Vince, KASNI u odnosu na politiku prema mladima (sprecavanje odliva mladih). STALNO KASNI. Mislim da on to cini namerno. Sada jos najavljuje kasnjenje plata od 3 meseca. I to onako - IZ INATA !!!. E, pa to nece proci. Neka se ministar inati kuci sa svojoj zenom i s kome god hoce. Srpskim naucnicima je dojadila njegova NAMERNA
OPSTRUKCIJA.
 
Pozdrav, Vlada Matic
 
----- Original Message -----
From: Dragan Domazet
To: Vladimir Matic ; Aleksandar Belic ; Vlada Matic ; Ivana Simovic-Hiber ; Jadranka Djuricic ; Svetlana Komarcevic ; Danilo Golijanin ; Misa Ivkovic ; Radojica Pesic
Sent: Thursday, January 09, 2003 8:55 AM
Subject: Re: Godisnji izvestaj
Ne slazem se sa iznetim stavovima Vlade Matica iz sledecih razloga:
1. Ugovori su potpisivani u martu i aprilu, a finansirani od januara, i najveci broj rukovodioca je jos u januaru bio obavesten da je njihov projekt prihvacen i oni su mogli da pocnu sa radom i bez ugovora. Samo oni koji su bili kasnije dodati to nisu znali do marta ili aprila, ali i za njih, vreme efektivnog rada nije 6-7 meseci, vec 8-9 meseci. Zasto onda nisu ovi "argumenti" izneti od Matica kada smo odlucivali od kada cemo poceti finansirati projekte? Ne mozemo imati dvostruke arsine, i to takve da uvek idu u korist "kolega". Mi smo drzavni funkcioneri i ne treba da budemo ni pristrasni ni bolecivi ni prema kome, ni da zastupamo partikularne interese neke grupe naucnika ili NIO. Mi treba da stitimo interes drzave, njenih gradjana i principe koje smo proklamovali, a i da sprovodimo politiku Ministarstva. Prema tome, nema vise koncensija i davanja jos sest meseci za dobijanje prvog ozbiljnog izvestaja.
 
2. Od mladjeg kolege Matica ne treba pouka da je 8-9 meseci isuvise kratak rok za postizanje naucnih rezultata. Trideset godina radim na projektima (i u zemlji i u inostranstvu) i takva mi pouka nije potrebna.Prvo, izvestaji sluze da se uporedi planirano sa realizovanim. Prema tome, treba videti da li se projekt realizuje po planu ili ne. A to je moguce i za kraci period. Drugo, sigurno da ne treba ocekivati objavljene rezultate u naucnim casopisima. Ako neko to prijavi, najverovatnije je da je njegov projekt fiktivan i da je ustvari prijavio svoja vec obavljena istrazivanja, a da sada radi nesto sto ce tek kasnije prijaviti. To je nedopustiva praksa i obmana. Ono sto se ocekuje, to je da rukovodilac da informaciju i ocenu o tekucim rezultatima (koji jos nisu za objavljivanje jer nisu poptpuni i zavrseni). Najvaznije je ustanoviti da li se ozbiljno radi u skladu sa prihvacenim planom istrazivanja za prvu godinu istrazivanja. NSF u SAD trazi izvestaje svakih 6 meseci! Da li i oni neznaju sta rade? Da im posaljemo V. Matica da ih pouci sta je nauka?
 
3. Neznam o kakvoj "seci nauke" Matic govori. Mi smo duzni da proverimo kako se trose drzavne pare, a ne ovde da samo kukamo i stitimo eventualni nerad i interesa naseg ceha. Nismo mi socijalna ustanava. Najvise zaslugom bas V. Matica mi smo se socijalno postavili prihvatanjem isuvise velikog broja projekata, cime je obesmisljen i konkurs i recenzija. To je bio ustupak za "teske uslove" u poslednjih 10-tak godina (mada svi kazu da je najbolje finansiranje nauke bilo u doba Unkovica, a to je valjda bilo 93-94 ako se ne varam). Dosta vise stitenja cehovskih interesa i solidarisanja sa neradom. Svaciji rad treba proveriti i sve je za proveru. Nema vise socijale. Data je sansa prakticno svakome. A sada je vreme za polaganje racuna. Onaj koji je slabo radio, ne treba da dobije ponovo poverenje. Nije to nikakva "seca nauke", vec odgovorno ponasanje drzavnih funkcionera koji treba da razdvoje rad od nerada.
 
4. Mislim da je nedostojno jednog funkcionera Ministarstva da tako lose govori o naukama o kojima nezna nista, a koje tako otvoreno ne ceni i derogira. Na osnovu kojih argumenata je sve istrazivace iz ostalih nauka tako nisko rangirao? Po kriterijumima koji vaze za prirodne i fundamentalne nauke? To nije ispravan princip. Neznam o kakvom "prelivanju sredstava" govori kada i sada 2/3 sredstava se daju osnovnim istrazivanjima, sto je suprotno nasoj zelji i politici. To je je rezultat pre svega "politike" Vlade Matica koji je prakticno pustio sve projekte koji su prijavljeni. Sada je izgleda svima jasno i koji je bio njegov cilj. To sigurno nije rad na realizaciji politike Ministarstva, za koju je vise puta rekao da ne valja. Ocigledno je da je njegov cilj bio da stiti interese svog ceha i nista vise. Ubacen je kao kukavicije jaje da prikriveno ali uporno radi na realizaciji jednog prevazidjenog koncepta u nauci, koji vise ne postoji i u najbogatijim drzavama sveta, a koji je poguban za male i siromasne drzave kao sto je Srbija. Jasno smo formulisali da finansiranje fundamentalne nauke kod nas (ako se ona tako kod nas i moze nazvati) ne sme da odnese vise od 1/3 raspolozivih sredstava i da je Srbiji potrebno vise primenjenih i razvojnih projekata. To je od pocetka receno, i uopste ovde nema nikakvog prikrivanja zelje da se "preliju pare" u tehnoloski razvoj. Nasa je javna politika da se udeo razvojnih projekata koji treba da sluze ekonomiji nase zemlje znatno poveca i tu nikakve jadikovke Matica i slicnih ne mogu da pomognu. Za razliku od njegove "prikrivene politike" (koja nije politika i Ministarstva), nasa politika je javna i svima poznata. Ovde se ne radi o "gasenju srpske nauke" (jos jedna podmetacina Vlade Matica i zamena teze), vec u gasenju prakse olakog sisanja drzavnog budzeta za kvazi "fundamentalne" projekte od kojih ni nauka ni Srbija nema bilo kakve koristi. Svaka cast dobrim istrazivacima, koje, srecom imamo, ali u toj masi ima puno cuboka od koga treba da se oterasimo. Pa kako cemo se od njega oterasiti (a za to se i Matic javno zalaze) ako njihov "uspesan" rad ne mislimo da ugasimo? Mi hocemo da ugasimo lazna istrazivanja, a ne srpsku nauku gospodine Maticu.
 
5. Prihvatam da su rokovi jako kratki. Vlada Matic samo ne kaze zasto. Zato sto je on uporno odlagao da uradi ovo sto sam ja umesto njega uradio. Prolongiranjem svog zadatka (star nekoliko meseci, a ja sam ga realizovao za nekoliko sati nocas) on je ocigledno hteo opet da na mala vrata progura neku svoju politiku, onu za koju se u svom pismu jasno sada i zalaze, a to je da jos sest meseci produzimo davanje izvestaja. To znaci na pola projekta! To je u stvari zalaganje da se prolongira nasa socijala. Ali to vise nece u Ministarstvu prolaziti. Vlada Matic je procitan i vise rog za svecu nikom ovde nece moci da prodaje. Rezultati, kakvi da su - na sunce i ocenu! Iz ovih razloga jos nismo dobili ni ocenjivace za projekte iz osnovnih nauka. To je njegova stalna praksa opstrukcije politike Ministarstva i sprecavanja da se ona sprovodi. To je sada valjda svima jasno. E to vise nece moci da prodje.
Mozda vam izgleda da je ova moja reakcija prejaka, ali dosta mi je podmetanja zastarelih koncepata na mala vrata. Sada treba da je svima nama jasno sta je cilj delovanja Matica bilo celo ovo vreme i da je to zbog nase popustivljosti i neke tolerancije razlicitih misljenja znatno otupelo ostricu promena koje je ovo Ministarstvo najavilo na pocetku svog mandata. Sada ulazimo u drugi fazu naseg rada. Fazu krupnih promena i tu vise nema odstupanja ni kompromisa. Dok sam ministar, ostro cu se zaloziti za radikalne promene nase naucno-istrazivackog sistema, i tu nece vise biti kompromisa. Svi oni koji za to nisu spremni, neka javno to kazu i neka istupe sa ovog broda koji nas vodi u promene. Slepi putnici nam nisu potrebni (mada izgleda da oni nisu bili slepi, vec mi ostali).
Rokove cemo promeniti prema Belicevom (A. Belic, prim. uredn.) predlogu, ali ce to prouzrokovati kasnjenja isplata za januar, jer necemo imati ugovore do 1. marta. Samo nemojte opet o akontacijama da pricate. Dosta mi je i toga....Eto jos jedne posledice necijeg "pozrtvovanog rada".
 
 Dragan Domazet
----- Original Message -----
From: Vladimir Matic
To: Dragan Domazet ; Aleksandar Belic ; Vlada Matic ; Ivana Simovic-Hiber ; Jadranka Djuricic ; Svetlana Komarcevic ; Danilo Golijanin ; Misa Ivkovic ; Radojica Pesic
Sent: Wednesday, January 08, 2003 6:09 PM
Subject: Re: Godisnji izvestaj
Postovana gospodo
 
U vezi rokova koji su predlozeni odgovorno tvrdim da su oni ISUVISE KRATKI. Narocito je slaba karika u ovom predlozenom planu da ocenjivaci ocene projekte od 02.02.2003 do 05.02.2003, a da pri tome MNTR nije unapred obznanilo koji su kriterijumi za uspesnost projekata iz osn. istrazivanja posle prve godine istrazivanja. Podsecam vas da projekti zapravo traju ne vise od 6-7 meseci posto je startovanje konkursa dosta kasnilo. To je isuvise kratak rok za dobijanje rezultata u nau;nim projektima - to je znano svakom ko je u zivotu bar malo bio ukljucen u naucni rad.
      S obzirom na sve sto se desavalo smatram da bi prva ozbiljnija provera rezultata na projektima mogla da usledi tek nakon 6-og meseca 2003. godine. Mislim, da nakon svega sto su preziveli u poslednjih 15 godina, srpski naucnici nisu zasluzili da se srpska nauka sece ovako na brzinu, tj. "preko kolena".
      Ovo pogotovu stoga sto tehnoloski projekti nece moci da budu "seceni" po ozbiljnijim kriterijumima od projekata u osnovnim naukama, posto je dobro poznato da se na tehnoloskim projektima nalaze znatno losiji istrazivaci nego na projektima osn. nauka. Na taj nacin ce doci do "prelivanja sredstava" iz osn. nauka u tehnoloske, a to bi bio jedan jasan akt GASENJA SRPSKE NAUKE.
 
 
 Pozdrav, Vlada Matic
 
 ----- Original Message -----
From: Dragan Domazet
To: Aleksandar Belic ; Vlada Matic ; Ivana Simovic-Hiber ; Jadranka Djuricic ; Svetlana Komarcevic ; Danilo Golijanin ; Misa Ivkovic ; Vladimir Matic ; Radojica Pesic
Sent: Wednesday, January 08, 2003 9:37 AM
Subject: Godisnji izvestaj
Evo, pocetak rada u novoj 2003. godini! Neka vam je sa srecom.
Kasnimo sa godisnjim izvestajem o realizaciji tekucih projekata. Nisam jos dobio predloge od rukovodioca sektora za uyorak izvestaja, pa sam ga sam pripremio. Molim Vas pogledajte ga kao i informaciju koju bi poslali rukovodiocima projekta i koju bi stavilina veb sajt MNTR. Molim vas da mi vase primedbe i predloge u vezi oba dokumenta dostavite jos danas, do 18 sati.
 
Pozdrav
Dragan Domazet