Make your own free website on Tripod.com

To: <nauka01@yahoo.com>

Subject:

Date: Tue, 19 Jun 2001 23:14:26 +0200

Pridruzujem se primedbama profesora Belica, iako to cinim u trenutku kada je vec (18. juna) objavljen konkurs za naucnoistrazivacke projekte, te je time jedan od pomenutih neobavljenih zadataka Ministarstva ispunjen. Ili se tako cini?

A upravo objavljivanje konkursa u ovom trenutku pokazuje koliko je Ministarstvo do sada malo uradilo u svom resoru. U najkracem, razloga ima vise:

1.Sam konkurs je trebao da bude poslednji cin u pripremanju nauke, odnosno naucnih ustanova, za buduci period. Predhodno bi bilo bar korektno da je ministar, odnosno Ministarstvo, posetilo vecinu naucnih ustanova ili okupilo naucnika bar po vrstama nauka i od njih culo koji su problemi, cime bi naucnici zeleli i sta smatraju da je potrebno da se radi, kako predvidjaju razvoj svoje nauke i uze discipline, i sl. Umesto da se bar cuju i vide, dobili su posredstvom medija mogucnost da svoje projekte dostave na procenu i ocenu (nekima?) u Ministarstvu iako predhodno nije dogovorena strategija naucnog razvoja Republike.

2.Konkurs je objavljen pred pocetak raspusta i letnjih odmora (traje do 18. jula). Pa ako se vec nasi naucnici odreknu svog (planiranog, uplacenog, porodicnog, i dr.) odmora, sta da radimo sa onom klauzulom koja predvidja da se za medjunarodne projekte dostave saglasnosti stranih institucija? Da li da i njih vratimo sa odmora (npr. one u SAD) ili da pokusamo da saradjujemo samo sa onim zemljama gde letnji raspust jos nije poceo?

3.Primedba da nisu formirani upravni odbori i izabrani direktori je kljucna. Ako i dalje traju postojece uprave koje su pre samo godinu danu po nalogu ranijeg ministra pravile srednjorocne planove, prilagodjene, po pravilu, tadasnjim politickim okolnostima i ogranicene na tadasnji krug ‘podobnih’ tema, saradnika, partnerskih medjunarodnih institucija…, kako ce one danas to izvesti? Neki ce moci da se nasminkaju i prilagode, ali da li ce se od toga dobiti pozeljan rezultat?

Na kraju ostaje samo pitanje. Zasto se islo obrnutim redom?

Dr Ljubinka Trgovcevic, naucni savetnik Istorijskog instituta SANU