Make your own free website on Tripod.com

 

Politika:

Vinca cela iz cetiri dela

 

REORGANIZACIJA NASEG NAJVECEG NAUCNOG INSTITUTA

Prerasta u tri instituta i jedan naucno-tehnoloski park

 

Najveca i najuticajnija naucno-istrazivacka ustanova u nas, Nuklearni institut "Vinca", se reorganizuje u tri instituta i u jednu usluznu organizaciju koja ce po donosenju novog zakona biti transformisana u naucno-tehnoloski park. Danas zaseda Upravni odbor koji, kako ekskluzivno saznajemo, treba da usvoji predlog Ministarstva za nauku, tehnologiju i razvoj Srbije da "odmah otpocne realizacija prve faze transformacije".

Ubuduce postojace Nacionalni naucni institut "Vinca", Istrazivacko-razvojni institut "Vinca", Akceleratorski centar "Tesla" i Naucno-tehnoloski park "Vinca".

Prvi ce se baviti osnovnim i primenjenim istrazivanjima, za koja ne postoji potraznja na trzistu istrazivackih usluga, a izdrzavace se, najverovatnije, stopostotno iz budzeta Ministarstva za nauku. Drugi ce sprovoditi trzisno usmerena primenjena i razvojna istrazivanja, a delom ce svoje troskove pokrivati iz projekata neophodnim tehnoloskom razvoju zemlje, koje finansiraju Ministarstvo ili drugi narucioci, i pruzanjem usluga na trzistu. Akceleratorski centar "Tesla" bice istrazivacko-razvojni centar ili institut koji ce svoje potrebe podmirivati delom iz domacih, delom iz stranih i delom iz trzisnih izvora.

Iza sva tri instituta stajace Naucno-tehnoloski park "Vinca" koji ce pruzati pratece usluge i odrzavati poslovni prostor, ali uz trzisnu nadoknadu. Međutim, do donosenja novog zakona o naucnoistrazivackom radu, finansiranje ovih organizacija bice i dalje kao do sada, putem projekata i drugih programa Ministarstva, i prihodovanjem sa trzista i iz ostalih izvora.

Kada se okonca prva faza, definise deobni bilans i ustanove cetiri pravna lica umesto sadasnjeg jednog, prestace zauvek da postoji naucno-istrazivacki institut koji je u svojoj istoriji dva puta menjao ime, prosavsi, istovremeno, kroz zvezdane i tegobne godine.

Dve "Vince" i jedan "Tesla" bice upisani u Ministarstvu nauke u svojstvu instituta ili naucno-istrazivackih organizacija, a naucno-tehnoloski park (zajednicke sluzbe) tek kad mu se opise uloga elaboratom o osnivanju.

Za vrsioca duznosti direktora "Vince", sa zadatkom da sprovede prvu i pripremi drugu fazu reorganizacije, predlaze se, kako saznajemo, dr Dragoslav Petrovic, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu. Mandat ce mu trajati najvise sest meseci. On treba da se izjasni o predlozenim kandidatima koji ce koordinisati osnivanje navedenih organizacija, a to su: dr Krunoslav Subotic, za Naucnoi institut "Vinca", dojucerasnji generalni direktor, dr Milan Orlic, za Istrazivacko-razvojni institut "Vinca", dr Aleksandar Dobrosavljevic, za Akceleratorskoi centar "Tesla" i Olgica Dobrijevic, za zajednicke sluzbe.

Imenovani moraju, sa vrsiocem duznosti direktora, da pripreme elaborat o prvoj fazi reorganizacije najkasnije do sedmog septembra. U prvom koraku treba usvojiti osnovne ciljeve, naucni program, poslovni plan, finansijski plan, unutrasnje ustrojstvo, sistematizaciju radnih mesta i plan opremanja laboratorija. Na osnovu ovih dokumenata, konacnu rec ce dati Vlada Srbije.

Formiranje tri nova instituta i jedne usluzne organizacije mora da se okonca do prvog decembra, kada bi sadasnji Institut nuklearnih nauka "Vinca" prestao da postoji.

Ministarstvo se obavezuje da u svemu svesrdno pomogne, a narocito da izdvoji novac za opremanje laboratorija novoosnovanih instituta u ovoj i sledecoj godini, zbog neophodnosti realizacije novih naucnih programa. Povrh toga platice strucnjacima sa strane da pruze pomoc radnim timovima kojima se poverava ovaj veliki preobrazaj.

Upuceni znaju da "Vinca" vec vise godine tavori, a da je s raspadom bivse Jugoslavije – zbog opravdanih i neopravdanih razloga – krenula nizbrdicom koja je jedino mogla da urodi potpunim gasenjem. Ministarstvo za nauku, tehnologiju i razvoj je, stoga, odlucilo da hitno izvede hirurski rez kojim ce sacuvati strucnjake, uvesti nove istrazivacke programe i opremu i udahnuti novi zivot nekad poznatoj naucno-istrazivackoj ustanovi.

Druga faza transformacije bice izvrsena sledece godine, po donosenju novog zakona o naucnoistrazivakoj delatnosti, koji je sada u pripremi. Cilj ove dvofazne transformacije je da se poveca efikasnost i kvalitet istrazivanja, kao i da se stvore uslovi za veci doprinos istrazivaca u Vinci razvoju nauke, ali i privrede Srbije.

U svemu ovome najvaznije je da ce istrazivaci koji se bave osnovnim i istrazivanjima koja ce biti u prioritetnim oblastima istrazivanja imati punu podrsku drzave u svojim istrazivanja, jer se ona obavezuje da ih izdrzava i oprema. Istrazivaci koje se orijentisu ka trzisno-orijentisanim istrazivanjima i uslugama, imace odgovarajucu i efikasniju organizaciju, a i mogucnost koriscenja svih programa Ministarstva.

 

Stanko Stojiljkovic

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

INSTITUT ZA NUKLEARNE NAUKE

“V I N C A”

Br. 1309/1

18.07.2003.g.

11000 Beograd, p.p. 522

Tel. (011) 45-82-22

 

Postovani gospodine Zivkovicu,

 

Na zahtev ministra za nauku tehnologiju i razvoj prof Dragana Domazeta, u sredu 16. 07. 2003. godine odrzana je XV redovna sednica Upravnog odbora (DO) Instituta za nuklearne nauke 'Vinca' sa ciljem izbora v.d. generalnog direktora naseg Instituta. Na pisani zahtev/dopis Ministra za nauku tehnologiju i razvoj Republike Srbije prof Dragana Domazeta, dnevni red sednice je dopunjen sa navedenim dopisom. Jedini kandidat koga je predlozilo Ministarstvo za nauku, tehnologiju i razvoj (MNTR), bio je prof Dragoslav Petrovic, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu, koji do sada sa Institutom 'Vinca' nije kontaktirao. Uz ovaj predlog Ministar prof D. Domazet je dostavio listu aktivnosti vezanih za transformaciju Instituta 'Vinca' koje u narednih 6 meseci novi v.d. generalnog direktora treba da sprovede. Imujuci u vidu da:

 

  1. Predlog reorganizacije Instituta 'Vinca' koji je predlozilo MNTR podrazumeva cepanje najvece i najstarije nauene institucije u Srbiji (ove godine se navrsilo 55 godina od osnivanja) bez valjanog obrazlozenja koja bi se poboljsanja time postigla,
  2. Predlozeni rokovi su nerealno kratki i
  3. Predlozenu transformaciju treba da sprovede v.d. generalnog direktora koji u momentu stupanja na duzuost nema nikakvih informacija ni znanja o funkcionisanju i problernima kompleksnog sistema Instituta 'Vinca'.

 

Pre izjasnjavanja o navedenom predlogu ministra, procitani su uslovi iz Statuta potrebni za imenovanje v.d. direktora Instituta. Konstatovano je da je predlog ministra u suprotnosti sa vazecim Statutom. Fosle toga vodena je diskusija, a zatim je usledila paza do dolaska ministra. Po dolasku ministra pristupilo se glasanju sa sledecim rezultatom: sarno dva clana su glasala za predlog jedinog kandidata v. d. direktora (prof. Dragoslava Petrovica, redovnog profesora Univerziteta u Novom Sadu). S obzirom da predlog nije dobio potrebnu vecinu clanova UO, ministar D. Domazet se javio za rec i upozorio clanove UO da ce, ukoliko predlozeni kandidat MNTR ne bude izabran:

 

a.      MNTR prestati sa fmansiranjem svih projekata u Institutu 'Vinca',

b.     Poslati narednog dana fmansijsku policiju u Institut,

c.      Iskljuciti sve predstavnike Instituta 'Vinca' iz svih radnih tela Ministarstva

d.     ClanoveUO koji budu glasali protiv njegovog predloga 'staviti na crnu listu'.

 

Nakon ovakvog 'obrazlozenja', kandidat Ministarstva je na ponovnom glasanju izabran JEDNOGLASNO.

 

0 'demokratskom' izboru svedoci i clanak objavljen u listu 'Politika' (sreda 16. 07. 2003, strana A9) pod naslovom 'Vinca cela iz eetiri dela', novinara Stanka Stoiljkovica, u kame su iznesene odluke UO ukljucujuci i izbor prof. D. Petrovica za v.d. generalnog direktora Instituta 'Vinca' pre nego sto je sednica i odrzana.

 

Imajuci u vidu da se radi o krajnje neprimerenom postupku ministra D. Domazeta, koji nije zabelezen u poluvekovnoj istoriji naseg Instituta, cak ni u vreme rezima koji s pravom nose atribut 'apsolutisticki', trazimo da Vi i Vlada Republike Srbije postujete zakon i reagujete na adekvatan nacin radi zastitite naseg Instituta i zaposlenih u njemu, od sarnovoljnih postupaka ministra D. Domazeta.

 

Smatrarno da je postupak ministra Domazeta apsolutno neprimeren savremenom i demokratskom drustvu koje nastojimo svi skupa da izgradimo. Verujemo da je vreme 'komesara' nepovratno proslo i da ce te naci nacina da nam pomognete da prevazidemo kriticnu situaciju u kojoj se bez svoje krivice, nasao nas Institut.

 

Vinca 18.7.2003. g.

 

Potpredsednik Naucnog veca Instituta “Vinca”

 

Dr. Bozidar Cekic, v.n.s.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ministar naredio fisiju Vince

 

“Vinca cela u 4 dela”

 

U “Politici” od 16 jula ove godine objavljen je clanak pod naslovom “Vinca cela u 4 dela’’, u kome se iznosi predlog MNTR o reorganizaciji naseg najveceg i najpoznatijeg instituta i najavljuje sastanak Upravnog Odbora koji treba da izabere novog v.d. direktora, dr Dragoslava Petrovica redovnog profesora Univerziteta u Novom Sadu. Citaoci Politike koji imaju privilegiju da svoj list procitaju u jutarnjim casovima saznali su to ranije od saradnika Instituta u Vinci. Vincanci su saznali nesto kasnije, posle sednice UO na kojoj je na neverovatan nacin “treba da bude izabran” pretvoreno u “mora-makar i protivstatutarno”, pa i da do 7 septembra pripremi elaborat o zadatoj shemi, dok se razmazeni Vincanski naucnici budu baskarili po plazama juznih mora, troseci svoje nevidjene plate.

A nacin na koji je doslo to “mora”, uz svesno krsenje Statuta Instituta, zapanjio je naucnu javnost koja je poverovala da su prosla vremena kada je Vincom pokusavao da na svoj “demokratski” nacin upravlja Leka Rankovic. Pretnji koje je sebi dozvolio ministarr Domazet cuveni Leka cuvao se zbog autoriteta i renomea profesora Pavla Savica i njegovih dobro obucenih saradnika. A pokusavao jeste. Savremenici tih pokusaja pricaju o dovedenom inzenjeru Babicu iz neke fabrike da zavede red i stavi tacku na fundamentalna istrazivanja. Ali za kratko. Inzenjeru je nadjeno drugo mesto. Odustalo se jer se videlo  da  naucnici imaju medjunarodnu reputaciju a da je Leka samo ovde bog i batina (bio).

I sada je medjunarodna naucna javnost i naucna dijaspora u cudu, lete mailovi na sve strane. Steta je vec napravljena.

A “predlog” za pod mora hitno, predlaze podelu na 4 dela, koji ce jednog dana ponovo oziveti u obliku celine tehnoloskog parka kakvi postoje u belom svetu. Predlog treba da Vincance ubedi da je vizija parka vec gotova stvar. Kao da ne znamo koliko kosta realizacija te vizije, i koliko nam je puta odgovoreno da ni za strucnu literature nema para, pa ako za tu viziju ima zasto se onda u materijalne troskove ulaze 100-500 Eura godisnje po istrazivacu od pre godinu dana, a pre toga godinama ni jednog jedinog dinara?

Dok smo jos bili dobrostojeca drzava zapocet je jedan takav park na Zvezdari, pri Institutu “Mihajlo Pupin”, kostur je jos na mestu, za uspomenu i dugo secanje na njegovog autora Milicevica, kratkorocnog republickog sekretara za nauku.

Podela na 4 dela treba da smanji administraciju(!), koja je prvi fisioni fragment. Mi koji smo prosli kroz OOUR-isanje koje nas je temeljno razdruzilo a administraciju  namnozilo, znamo da li je fragmentacijom  to moguce. I tada nam se govorilo da jeste.

U semi je i jedan institut za razvoj koji treba da pomaze zahuktavanje privrede, koja ce ga finansirati (da li je potreban komentar?).

U semi je i nacionalni akceleratorski centar “Tesla”, sa tri izvora finansiranja, u javnosti prozivan kao rupa bez dna i gutac para. U samoj Vinci taj projekat ima onoliko pristalica koliko u centru prima platu. Zbog ovog centra cela Vinca je na sebe primala odijum naucne javnosti, pa bi bio red da i drugi o tome budu pitani. U najmanju ruku i eksperti koje nece predlagati ljudi iz tog centra, ali i poreski obveznici.

^etvrti deo je “ostatak” Vince a cini njeno jezgro, fundamentalna istrazivanja u vise disciplina, po kojima je Vinca bila i ostala prepoznatljiva kao nacionalni “brend” a za koja ministar vise puta izjavljuje da su nesto od cega drzava nema koristi. Ipak, prema semi pretvorice ga u raj za miran naucni rad bez potresa.

Ostale sitne fisione cestice, sa spakovanim koferima ne brojimo.

Kakav je ovo potres izazvalo saznalo se do daleko preko mora, ali se u nasoj javnosti nije saznalo, iako je otvoreno pismo naucno-nastavnog veca premijeru poslato skoro svim medijima. Zasto-neka to drugi tumace. Zasto ovakva sema- neka o tome govori naucna javnost. Ja cu ovde da kazem KAKO je izveden taj udar na Vincu, dva dana posle donete odluke o kolektivnom godisnjem odmoru od 28 jula, a u vreme kada srpska nacija pregleda geografske atlase trazeci neka ostrva, ne zbog letovanja.

U otvorenom pismu NN veca postupak je ublazeno opisan: ^lanovi UO upozoreni su da se po statutu za rukovodioca ili v.d. rukovodioca moze imenovati lice sa odgovarajucim naucnim zvanjem, zaposleno u Institutu. Ovaj uslov je unet u Statut zbog specificnosti poslova i materija koje se nalaze u krugu Instituta, pa samo dobro upucena lica mogu odgovarati za sva desavanja u krugu Instituta, na 15 km od centra grada.

Na sastanku UO predlog MNTR dobija 2 glasa od prisutnih 7. Na sednicu se poziva ministar licno koji stize u neverovatnih 20 minuta. Pocinje lekcija iz demokratije: Ako ovo ne usvojite a) obustavljam finansiranje svih Vincinih naucnih projekata, b) dovodim finansijsku inspekciju (da li je nesto tog dana saznao o mutnim radnjama?) c)svi clanovi koji glasaju protiv bice smenjeni; d) svi Vincini delegati u ekspertskim timovima bice izbaceni. Toliko je bilo dovoljno da se odluka prihvati jednoglasno, umesto da se nacin obracanja osudi na licu mesta. Za pristanak su casceni obecanjima, ali ako “demokratsku” proceduru precute!

Clanovi UO nisu smogli snage da se odupru pretnjama zbog materijalnog ugrozavanja vec ugrozenih zaposlenih u Vinci ali su smogli snage da svojom odlukom atakuju na opstanak onoga sto su teskim trudom sticali mnogi pre njih, od osnivaca- profesora Pavla Savica, njegovih eminentnih saradnika, sledbenika i ucenika, najmanje 18 akademika, vise stotina u svetu poznatih naucnih radnika ciji su pojedinacne reference brojnije i kvalitetnije od onih koje bi se dobile kada bi svi prisutni tom sastanku sabrali svoja dela.

Sa njihovom odlukom nije se slozilo NN vece koje zahteva da se povuce protivstratutarna odluka, u protivnom trazice se sudska zastita.

Dakle, uz sve prekrsaje i etika je u pitanju. A sta reci za coveka koji je pristao da bude prinudni protivzakoniti celnik? Na moju zalost tu osobu sam prepoznala kao clana Udruzenja Profesora i Istrazivaca za koje vazi jedan eticki kodeks (videti na sajtu:www.univerzitet98.tripod.com).

[ta reci za ljude iz Instituta koji pristaju da mu pomognu uprkos svemu! Kako to da su medju njima i oni koji su ucestvovali, po oceni MNTR, u neuspesnoj komisiji za transformaciju (koja vecinskim stavom odbija cepanje Instituta Vinca).[ta je bio kriterijum za takvu selekciju?

Moj ceo radni vek u Vinci i strucna biografija daju mi za pravo da postavim javno ova pitanja. Prosla sam mnogo toga u mracnim vremenima, u kojima razni danasnji Vincanski barjaktari, naprasno svrstani pod zastave svojih partija, nisu smeli ni da pisnu. I tada i sada ti barjaci nisu njihova uverenja nego zaklon za nedostatke u strucnim i zivotnim biografijama biografijama.

Posle svega smatram da transformacija moze poceti kada takvi budu postavljeni na mesta na kojima ce da nesto rade i nauce, ako im nije kasno. I da dozvole drugima da rade, bar onima koji znaju sta i kako i raditi i reformu sprovesti.

 

Dr Ruzica Nikolic,

Dilpomirani fizikohemicar

Naucni savetnik, Beograd