Make your own free website on Tripod.com

Za odgovor na ovo pitanje relevantne su sledece cinjenice :

  1. U 2001. godini Ministarstvo za nauku, tehnologije i razvoj nije potpisalo ugovore o finansiranju naucno-istrazivackih projekata.
  2. Istrazivacima na fakultetima u 2001. godini nisu data nikakva sredstva za materijalne troskove rada niti za honorare.
  3. U 2001. godini nisu izabrani direktori naucnih instituta.
  4. Krajem godine po hitnom postupku raspisan je konkurs za dodelu sredstava za nabavku kapitalne opreme, iako ugovori nisu bili potpisani odnosno nije bilo poznato ko ce biti finansiran, a ko ne.
  5. Ovo je ucinjeno jer je isticala fiskalna godina i trebalo je rasporediti sredstva iz budzeta. Da potsetimo, u predlozima projekata bila je navedena specifikacija neophodne opreme.
  6. Prioritete za tacku 4. nisu odredjivala strucna tela, vec dekani i direktori instituta, koji nisu prethodno izabrani. Dakle oni stari, iz prethodnog rezima, verovatno da bi im lakse bili produzeni mandati (?).
  7. Kako su navedena sredstva utrosena, za sada nije poznato siroj naucnoj javnosti. Istovremeno je Ministarstvo za nauku kupilo 2000 kompjutera, radi dodele istrazivacima, ne pitajuci ih da li je to oprema koja im je najpotrebnija.
  8. Odliv mladih i strucnih kadrova u inostranstvo u 2001. godini je nastavljen, ako ne i pojacan.
  9. Nauka je dugotrajan i mukotrpan posao. Svaki duzi prekid u naucno-istrazivackom radu ostavlja nenadoknadive posledice.
  10. Nauka je zilava i cesto plod ogromnog entuzijazma istrazivaca, kod nas je prezivela teska vremena. Stoga je rec ukinuta stavljena pod navodnike i ne odnosi se na licno angazovanje istrazivaca.
Dakle, da li je u 2001. godini „ukinuta“ nauka u Srbiji, zakljucite sami!