Make your own free website on Tripod.com

ZAKON U ZNAKU JULA

Konacno je na pomolu novi Zakon o naucno-istrazivackom radu. Sacinjena je Koncepcija i njena prezentacija je silovito zapocela u prvoj polovini jula 2003. godine. Svaka slicnost sa kampanjama "JUL u julu" je valjda slucajna? Ili...

Na stranu to sto su u julu odmori i vrucine, pa srpski naucnici nece svi u javnoj raspravi razabrati sta ih ceka. Odrzano je nekoliko tribina. Bio sam na poslednjoj, u SANU, 11. jula. Ranije sam bio sprecen, a racunao sam da ce se prezentacija u medjuvremenu doterati, uglancati, pa cu zaista uzivati. Vec na samom pocetku javila mi se prva asocijacija na JUL. Ministru je tehnicku projekciju vrsila ista licnost koja je, recimo, vrsila tehnicku projekciju na tribini JUL-a pod nazivom "Kristalne duge", pre tri-cetiri godine. Nisam bio na toj tribini, ali sam o tome obavesten.

U samom izlaganju nedostajale su mi neke stvari. Nedostajali su "Naucni parkovi", "Inovativni (razni)", "Inkubatori", "Pilici"... Gde li se dedose? Pojavile su se neke nove "kutije" u koje treba ukalupiti nase naucne institute. Jeste da su one pravljene po meri nasih naucnih instituta, ali ce ipak trebati godine da se oni tu i stvarno ukalupe. Bice tu puno referata, elaborata, diskusija, fizibiliti studija. Opet cemo se zabavljati reformom i formom. Sustina i sadrzaj ce se vec valjda sami nametnuti.

Koliko sam shvatio, glavna stvar je da ce se formirati Nacionalni instituti i jedina stvar koju sam zapamtio jeste da ce oni davati doktorske i magistarske diplome. Koliko mi se cini ni u jednoj razvijenoj zemlji to ne cine instituti, vec univerziteti. Valjda nikome u "National Institute for Standards and Technology" (NIST, USA) nije palo na pamet da bi i oni to mogli da rade. Ili je nesto drugo u pitanju. Nasim vrlim direktorima instituta valjda nista drugo nije palo na pamet sta bi mogli da rade, pa se setili obrazovanja (mada univerziteti kod nas to vec rade). Indikativno je da se na sajtu jednog naseg instituta (Institut za fiziku, Zemun) znatno pre pojavljivanja Zakona, pojavio program poslediplomskih studija. Verovatno je taj direktor (pardon-menadzer) posavetovao i ministra sta bi Nacionalni instituti to mogli da rade. Ne znam da li je taj direktor "ovan" ili "devica" (za sve rezime i sve reforme). Drugi ozbiljan problem koji ja vidim u vezi sa time je da u pomenutom institutu ima vise elektrotehnicara i fizikohemicara nego fizicara. Valjda ce to doprineti multidisciplinarnosti novog naucnog podmlatka.

Diskusija na tribini je pocela uctivo, ali se zaostrila. Prvi diskutant je tri puta bio prekidan reskim aplauzom (Ministar ga nije dobio ni na kraju izlaganja, ali sta znam mozda je to obicaj u SANU). Secam se da je, kada je predsedavajuci zahvaljivao Ministru nakon izlaganja, kolega do mene dobacio: "Nema na cemu".

Otisao sam opet pre kraja. Ne znam sta sam jos propustio.

Opet onaj D. Belic